Mirko Šarović o Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Turske

Radiosarajevo.ba
Mirko Šarović o Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Turske
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović komentarisao komentarisao je za Nezavisne novine Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turske.

Prema njegovim riječima, da bi se Sporazum implementirao, potrebno je da ga ratificira Parlamnetarna skupština Bosne i Hercegovine, što se do sada nije desilo.

Tvrdi da će on domaćim proizvođačima omogućiti izvoz 13.000 tona mesa.

"Cijenim da je od velikog interesa da do ratifikacije što prije dođe jer sporazum odnosi mnogo veće ekonomske benefite u odnosu na postojeći", smatra Šarović.

Naglasio je da se to prije svega odnosi na garantirane kvote za izvoz mesa u Tursku u količini od 13.000 tona, što do sada nije bio slučaj.

"Također, ovaj sporazum garantira veće mogućnosti za izvoz hrane biljnog porijekla, prije svega brašna, jestivog ulja i glukoznog šećera. Novi ugovor, također, prije svega bh. strani otvara mogućnost trgovine uslugama", izjavio Šarović za Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije