Ministrica Borovac u UN-u o ljudskim pravima: Napravili smo pomak u BiH

Radiosarajevo.ba
Ministrica Borovac u UN-u o ljudskim pravima: Napravili smo pomak u BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice u Bosni i Hercegovini Semiha Borovac, danas je Radnoj grupi Ujedinjenih nacija u Ženevi predstavila izvještaj o stanju ljudskih prava, saopšteno je iz ovog državnog ministarstva.

Borovac tvrdi se stanje po ovom pitanju u Bosni i Hercegovini promijenilo na bolje. Podsjetila da je i dalje postoje, kako je navedeno, primjeri neravnopravnosti i diskriminacije konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Borovac smatra da se može govoriti o poboljšanom pravnom okviru za zaštitu ljudskih prava navodeći da su posljednjim izmjenama zakona o Zabrani diskriminacije unaprijeđeni sudski i institucionalni mehanzmi za zaštitu od diskrimincije.

Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH

Istaknuto je da su u proceduri pred oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Protokoli 15 i 16 uz Evropsku konvenciju.

Kako je saopšteno, svi krivični zakoni u Bosni i Hercegovini sadrže odredbe kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje, te mržnje po drugim osnovama.

Pokrenute su inicijative za harmonizaciju krvičnih zakona u Bosni i Hercegovini u cilju suzbijanja govora mržnje. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o ukidanju odredbe o smrtnoj kazni u Ustavu RS, saopšteno je iz državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ocijenjeno je da su Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvjaanjem Izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda pokazali spremnost da stvore ambijent u kojem će sloboda govora i medijske slobode biti poboljšane.

Postignut je značajan uspjeh u provedbi prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poboljšana je regulativa u entitetskim zakonima u oblasti rada posebno sa aspekta zaštite od diskriminacije, kao i zakonodavstvo koje se tiče socijalne zaštite djece u smislu uspostavljanja sistema hranitjeljskih porodica, saopšteno je.

Takođe se tvrdi da su učinjeni napori u prevenciji diskriminacije u obrazovanju. Kako je navedeno, prepolovljen je broj primjera "dvije škole pod jednim krovom" i da je ratifikovan Opcioni protkol uz Konvenciju o pravima djeteta, a koji omogućava direktno podnošenje žalbi Komitetu.

Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH

U saopštenju je naglašeno da se osiguravaju sredstva za za zapošljavanje osoba sa invaliditetom putem entitetskih fondova, a usvojene su i nove strategije za unaprijeđenje položaja osoba s invaliditetom na osnovu Politike o invalidnosti u Bosni i Hercegovini.

Ostvareni su značajni iskoraci u razvoju institucionalnih kapaciteta za ravnopravnost spolova i unaprijeđeni zakoni koji garantuju rodnu ravnopravnost kao i u standardizaciji usluga zaštite i prevencije nasilja u porodici u skladu sa Instanbulskom konvencijom.

UN Rezolucija 1325 Žene, mir, sigurnost je primijenjena u oružanim i policijskim snagama u Bosni i Hercegovini. Kroz provođenje Gender akcionog plana BiH provode se i mjere za unaprijeđenje prava LGBT osoba kroz edukaciju sudija, tužilaca i policijskih službenika, a nedavna Povorka ponosa LGBT osoba u Sarajevu održana je bez incidenata, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izjbeglice u Bosni i Hercegovini.

"Ostvareni napredak ne umanjuje svijest o izazovima sa kojima se suočava sistem zaštite i promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i naše obaveze da i dalje istrajno radimo na njihovoj realizaciji u najboljem interesu za građane Bosne i Hercegovine. Svjesni smo jednog od najkrupnijih problema koji iziskuju izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona, a to je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao što je Sejdić i Finci i drugi", naglasila je ministrica Borovac.

Izrazila je očekivanje skorijeg usvajanja Revidine strategije za procesuiranje ratnih zločina i Strategije tranzicijske pravde te posebno važnim označila završetak procesa traženja još 7.500 nestalih osoba, navodeći podatak da je do sada završena identifikacija 23.000 osoba.

"Svjesni smo obaveza izjednačavanja prava ranjivih skupina stanovništva i donošenja sveobuhvatnog socijalnog dokumenta u cilju inkluzivnog rasta i smanjenja siromaštva. To iziskuje i osiguranje većih finansijskih resursa što je  eško osigurati u kratkom roku", rekla je ministrica Borovac.

Govoreći o problemu povećanog priliva migranata, ona je navela kako je Bosna i Hercegovina suočena sa velikim humanitarnim izazovom naglasivši kako je neophodna pomoć međunarodnih organizacija da bi se osiguralo poštivanje osnovnih ljudskih prava migranata.

Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH - undefined

Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u BiH: Semiha Borovac o ljudskim pravim u BiH

U delegaciji Bosne i Hercegovine, a koju predvodi ministrica Semiha Borovac, su i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva odbrane, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i  Hercegovine, Regulatorna Agencija za komunikacije, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva rada i boračko–invalidske zaštite RS.

Nove preporuke za našu zemlju od strane UN-ove Radne grupe za UPR bit će poznate sutra, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije