Ministrica Zineta Bogunić žestoko odgovorila Saudinu Sivri

Radiosarajevo.ba
Ministrica Zineta Bogunić žestoko odgovorila Saudinu Sivri
Foto: Press služba KS / Zineta Bogunić

Nakon što je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo prozvao ministricu obrazovanja u KS-u, oglasila se Zineta Bogunić.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Od početka mog rada na čelu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro, se dosada nebrojeno puta oglašavao izrazito negativnim, uvredljivim i jeftinim populističkim komentarima koji su najčešće bili neistine, poluistine i klevete. Nisam smatrala prikladnim komentirati i oglasiti se javno po tom pitanju pa čak i kada me je poredio sa Hitlerom, a Ministarstvo obrazovanja sa Vermahtom.

Nažalost, dobija se dojam da u ovom kontaminiranom medijskom prostoru i društvu u kojem živimo, takav neprikladan način javnog obraćanja Saudina Sivre u najmanju ruku se ne smatra zabrinjavajućim. Pozivao je na proteste, tražeći moju ostavku zbog niza neutemeljenih razloga, zakazivao je datume uzbuna, a pri tome je neovlašteno pribavljao dokumente iz Ministarstva bez potpisa i pečata, izmišljajući i manipulirajući javnost različitim izjavama od kojih su neke npr. da neće biti plaćena matura i slično kako bi animirao članove Sindikalnog odbora na otpor bez stvarnog i objektivnog razloga i utemeljenja pritom ih koristeći za vlastitu promociju i interes.

Zineta Bogunić se sastala s Brueom Bretonom  - undefined

Foto: Kanton Sarajevo: Zineta Bogunić se sastala s Brueom Bretonom

Stoga, ovom prilikom želim se obratiti javnosti i upoznati ih da je Saudin Sivro kontinuirano koalirao sa vlasti koja godišnje izdvaja 300.000 KM za Sindikat na čijem je čelu. Da li postoji ijedna država u kojoj vlast plaća sindikat i njegovu pretpostavljenu neovisnost, a pored toga njegovi članovi izdvajaju i članarinu za isti? Isti taj 'samoodrživi' Sindikat kojeg sufinansira Vlada KS je dužan državi oko 50.000 KM poreza. Saudin Sivro je sam sebe prijavljivao za člana više komisija za koje je dobijao po 200 KM mjesečno obrazloživši da je to stav Sindikata. Pitam se, zar i drugi prosvjetni radnici ne mogu dostojno predstaviti Sindikat u plaćenim komisijama?

Javnost treba da zna da Saudin Sivro više nije u prilici da pristupa aktima Ministarstva po saglasnosti Ministarstva, što je ranije bila praksa, i on sada  dokumente prikuplja na nelegalan način, ne donosi odluke o stimulacijama uposlenika i direktora – flagrantna činjenica o miješanju u prethodan rad Ministarstva, a na što smo ozbiljno upozoreni od ombdusmana za ljudska prava. Zbog posljednjeg navedenog Ministarstvu je naloženo da u roku od 60 dana pokrene izmjene diskriminatorskih odredbi kolektivnog ugovora.

Također, potrebno je znati i da je Saudin Sivro prodavao knjige po školama nudeći u zamjenu za kupovinu njegovih knjiga povoljniju poziciju na listi tehnološkog viška ili pri izboru direktora. Ovo nije riječ protiv riječi, već postoje svjedoci ovim radnjama.

Uprkos, važno je da javnost zna da je Ministarstvo započelo i aktivno radi na nizu pozitivnih strateških procesa: pokretanje kurikularne reforme na novim osnovama, uspostavljanje eksperimentalne škole, omogućavanje nadarenim učenicima pripremu i odlazak na međunarodna takmičenja odakle dolaze s više medalja nego ikada, pokretanje procesa zapošljavanja 100 radnika na neodređeno vrijeme u vrtićima od kojih pojedini čekaju i po 10 godina na zapošljavanje, iniciranje ukidanja liste čekanja djece za upis u vrtić i još mnogo toga u drugim segmentima obrazovanja.

Saudin Sivro - undefined

Arhiv: Saudin Sivro

Isto tako, objektivno je reći da se značajan proces u ukupnom napretku u obrazovanju ogleda i u procesu "desivrizacije" obrazovanja i obrazovne zajednice kojom se nastoji poboljšati radna atmosfera u školama u Kantonu Sarajevo.

I na kraju, pitala sam se zašto me isti s podsmijehom zove "živahna penzionerka". Zar je loše biti penzioner i produktivan i doprinositi općem boljitku? Zar to nije uvreda za sve penzionere?

Nažalost, ovo je samo dio ukupne slike i djela predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Svi navodi u ovom tekstu su potkrijepljeni dokumentima i izjavama svjedoka", navodi se u saopćenju ministrice Zinete Bogunić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije