Ministrica Bogunić odgovorila: Hoće li djeca u Sarajevu učiti putem Vibera?

B. Turković
Ministrica Bogunić odgovorila: Hoće li djeca u Sarajevu učiti putem Vibera?
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ministrica Zineta Bogunić

Pred sutrašnji početak nastave u osnovnim i srednjim školama, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je uputilo dopis Vijeću roditelja Kantona Sarajevo. U njemu je zatraženo provođenje ankete među roditeljima o načinu organiziranja nastave za vrijeme velikog zagađenja zraka, što je i ove sezone česta pojava u Sarajevu. 

U ovoj anketi, roditelji se izjašnjavaju da li su za odvijanje ili obustavu nastave u vrijeme proglašenja epizode Uzbuna.

Pri tome, za vrijeme obustave, odvijala bi se online nastava za učenike od V do IX razreda osnovnih škola i učenike od 1 do lV razreda srednjih škola. Za učenike od I do IV razreda osnovnih škola profesori razredne nastave bi putem Viber grupe sa roditeljima dali upute učenicima za učenje i eventualno izvršili provjere.

Štrajk u srednjim školama - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: U višim razredima bi imali online nastavu

Kako je iz Ministarstva odgovoreno na upit portala Radiosarajevo.ba, online nastava bi se odvijala isključivo u vrijeme proglašenja epizode ,Uzbuna, obzirom da je samo za tu epizodu odlukom Vlade Kantona Sarajevo predviđena mogućnost obustave nastave. To bi se tretiralo kao redovna nastava te ne bi bilo potrebe za nadoknadom.

„Stav Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je da je najbitnija sigurnost i zdravlje djece, a u konkretnom slučaju ćemo se rukovoditi rezultatima ankete. Danas je svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo proslijeđeno upustvo za realizaciju prakse online nastave, kao i instrukcija o postupanju za realizaciju iste. Ovom prilikom, pozivamo roditelje da prate odluke Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju epizoda“, stoji u odgovoru, kojeg potpisuje ministrica Zineta Bogunić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije