Ministri vanjskih poslova regije u Sarajevu poručili: Posvećeni smo jačoj saradnji

E. H.
Ministri vanjskih poslova regije u Sarajevu poručili: Posvećeni smo jačoj saradnji
Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak implementacije zaključaka sa samita u Trstu.

Također, oni su razmijenili mišljenja o europskoj perspektivi, a sve u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu, na koje će biti razgovarano i Zapadnom Balkanu.

"Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region "govori jednim glasom" u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan", navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transparentnoj zajednici kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za Zapadni Balkan. U zakljucima je istaknuto da ostaju posvećeni jačanju bezbjednosti u regionu te pozdravljaju predstojeći samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

ministri_vanjskih_poslova_samit_sarajevo_RSA1.JPG - undefined

Igor Crnadak

Crnadak: Svi smo opredijeljeni za bolju saradnju i povezanost u regiji

"Mi smo danas razgovarali i o pripremama za Samit Zapadni Balkan i EU koje će biti održana u Sofiji (Bugarska). Velika su očekivanja od ovog samita jer je to prvi takav događaj nakon 15 godina. S pravom jer smo svi opredijeljeni da učinimo maksimalno koliko je moguće da taj samit prođe što bolje. 

Svi smo se usaglasili da se potrebno fokusirati na konkretne projekte, gradnji infrastrukture, razvijanje ekonomije, bolju povezanost naših gradova u regiji, te razna druga pitanja kao što je veoma skupa roaming usluga na području zemalja Zapadnog Balkana", istaknuo je ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak nakon sastanka.

On je dodao i da su ministri razgovarali o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan, te da su zajednički konstatirali da je strategija dala dodatni podstrek regiji.

"Ona je afirmisala nastojanja Europe da Zapadni Balkan postane dio EU, a za nas iz BiH je važno da je oni šest inicijativa koje su izdvojene, posebno ona najvažnija na prvom mjestu, što je borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i za pravnu državu uopće", dodao je Crnadak.

Zaharieva: Moramo graditi mostove i povezivati ljude iz regije

Njegova kolegica, ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva istaknula je da je ovo sjajan put za zemlje u regiji, te da svi oni nastoje pružiti maksimum napora kako bi za građane napravili napredak u budućnosti.

"Ovo je već drugi put da sam u Sarajevu u posljednjih šest mjeseci. Naime, radimo na pripremama za samite u Sofiji i Londonu, te moram da kažem da smo mi s Balkana izravni i direktni. Zahvalna sam kolegama za sve ideje koje sam čula danas, a koje se odnose na unaprijeđenje situacije u regiji. Zapravo, ono što mi želimo da uradimo jeste da dovedemo cijeli ovaj proces u jednu fazu u kojoj će biti nezaustavljiv i gdje će svi ovi elementi - povezivanje, unaprijeđenje ekonomije i tako dalje, biti nezaustavljivi. Uglavnom, želimo preduzeti konkretne mjere koje će omogućiti da građani zemalja iz regije osjete razliku, da ona bude opipljiva i vidljiva", rekla je Zaharieva.

ministri_vanjski_poslovi_sastanak_sarajevo_AA07.jpg - undefined

Ona je također istaknula kako je veoma važno raditi ne samo na povezivanju važnih zvaničnika i institucija, nego i ljudi, mladih, preduzeća, kako bi se cijela regija razvijala na pravi način.

"Dakle, ne želimo samo napraviti ceste i saobraćajne kapacitete nego zaista povezati ljude. Kada kažemo povezivanje mislim da ljudima ovdje u BiH ne treba posebno pojašnjavati, mislim da to znači povezivanje mostovima, kao što je "Na drini ćuprija" koju je napisao bh. nobelovac Ivo Andrić. To ustvari znači da mi želimo povezati ljude kako bi smo postigli mir, stabilnost i prosperitet u zemljama Zapadnog Balkana", dodala je Zaharieva.

Nakon ovog sastanka, u popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova BiH bit će domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Na konferenciji Fonda za Zapadni Balkan sudjelovat će izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Gjergj Murra.

Nakon uvodne riječi ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, bit će predstavljeno izvješće o aktivnostima Fonda za Zapadni Balkan koje će predstaviti izvršni direktor Gjergj Murra s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije na predložene projekte te će biti razmjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije