Ministri o stanju u KS: Znamo historiju bolesti, dali smo terapiju, ali pacijent odbija

E. Halimić
Ministri o stanju u KS: Znamo historiju bolesti, dali smo terapiju, ali pacijent odbija
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

"Odbrambene" govore o tome šta su uradili danas, na sjednici Skupštine KS, predstavljaju redom premijer i ministri Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, na sjednici Skupštine danas je jedna tačka dnevnog reda - glasanje nepovjerenja aktuelnoj vladi što je pokrenula nova većina u kojoj su SDA, SBB i DF.

Finansije

Ministar finansija KS Amel Kovačević istakao je da osjeća zadovoljstvo i ponos onim što je Vlada KS uradila.

"Nažalost, sistem u koji sam došao nije pokazivao znakove koji bi maksimizirali prihode u KS. Nismo imali zaposlenike koji su se time bavili. Alokacija resursa nije dovoljno dobra", istakao je Kovačević.

Počela sjednica Skupštine: Ko je tu, ko govori, i šta je pitao Damir Nikšić

Dodao je da je ova Vlada KS uspjela da pokrene priču oko oporezivanja gotovine: "Ogromna imovina KS stoji neiskorištena i često se zloupotrebljava. Uspostavili smo strategije. Usvojili nova zakonska rješenja i unaprijedili postojeća. Neophodna nam je digitalizacija ovih procesa, a pokrenuli smo i procese za uspostavljanje mobilnog plaćanja u KS. Objavili smo javni poziv za potpisivanje sporazuma po radnim sporovima. Zaključili smo anekse sa bankama kako bi smanjile kamate na kredite. Postigli smo najpovoljnije cijene na dionice, stavili smo pod kontrolu zapošljavanje u KS."

Prema njegovim riječima, neophodne su strukturalne promjene. U nastavku izlaganja ministar Kovačević nastavio je nabrajati i operativne mjere koje je Ministarstvo finansija KS poduzelo.

"Ušli smo u historiju bolesti ovog Kantona, propisali smo terapiju, ali pacijent često odbija", zaključio je Kovačević.

Pravda

Ministrica pravde KS Lejla Brčić u svom izlaganju kazala je da je pod snažnom emocijom prije svega zbog podrške i poruka od građana koje su dobili jutros, ali i proteklih dana.

"Svakodnevno smo izvještavali o onom na čemu radimo i kako radimo. Želim reći da je osnovna patriotska obaveza da se brine o podacima koje smo čuli prije par dana, a to je da BiH sad ima 2,7 miliona stanovnika. Mi smo obnašaoci javnih finkcija, a ne političari. Želim da uvedemo skandinavski sistem, da građani shvate da mi radimo za njih i da nas oni plaćaju. Da građani shvate da mi radimo za njih. Cilj nam je bio vratiti povjerenje građana i čini mi se da smo počeli ostvarivati taj cilj", istakla je Brčić.

Dodala je da je se ona najviše bavila borbom protiv korupcije.

"To je ključna razlika između nas i politika koje zagovara druga strana. U Hrvatskoj ministri iz moralnih razloga podnose ostavke, a mi ovdje imamo načelnike koji kažu da ne priznaju Kanton i Vas 35 koji ovdje sjedite. Ponosna sam da sam bila dio ovog tima koji je učestvovao u tome da sačuva ustavni poredak KS. Svi pošteni građani KS duguju zahvalnost OHR-u zbog mišljenja koje su dali, bez toga mislim da se pojedinci ne bi vratili za pregovarački stol", poručila je Brčić.

Građenje i okoliš

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović kazao je da su praktično sve odluke u Vladi donosene konsenzusom.

"Želim da istaknem da smo ubrzali projekte energetske efikasnosti. Ostavili smo novac za dodatne objekte koji će biti sanirani u narednom periodu. Nismo ih ispunili jer nismo naišli na adekvatan odgovor općina. Subvencionirali smo plin i to je značajno za građane. Volio bih da smo se malo manje bavili populizmom. Uradili smo mnogo zbog čega ja sutra s ponosom mogu da hodam ovim gradom. Napravili smo ambijent da smo mi pozitivna Vlada. Nadam se da nećemo ponovo imati prodaju stanova licima koja nisu bila na rang listama i koji su u nekim rodbinskim vezama", poručio je Filipović.

Dodao je da su više od 4 miliona KM isplaćena mladima za sufinanciranje rješavanja stambenog pitanja.

"Uspostavili smo sistemski pristup svakom problemu u KS. Ova Vlada je radila 24/7. Kandidovat ću se za Sabor Islamske zajednice jer taj sabor ne pripada jednoj političkoj opciji", zaključio je Filipović.

Privreda

Ministar privrede Haris Bašić obraćajući se Skupštini KS kazao je da je se fokusirao na zakonske regulative.

Obraćanje ministra Štete: Ponosan sam na ono što smo radili

"Mnogi su zakoni u proceduri i nadam se da će oni biti usvojeni i s novim većinom, mada sumnjam. Zadovoljstvo mi je bilo raditi sa ovom Vladom. Šta god da bude želim svima uspješan rad u nastavku, mada sumnjam da će kolegijalni odnosi biti na istom nivou. Obraćam se građanima, a ne novoj skupštinskoj većini koju ne zanima šta ću ja reći", istakao je Bašić.

Socijalna politika

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija istakao je da sve što je urađeno bio istinski timski rad.

"Na socijali se štedi i to se ne smije raditi. Ne smije se štediti na onima koji imaju najmanje. Kad smo došli mi nismo imali odgovor šta nudi ovo Ministarstvo. Raspleli smo taj čvor, pokazali smo građanima na šta oni imaju pravo. Dali smo građanima taj alat. Kreirali smo i registar korisnika socijalnih naknada. Uradili smo jedinstven registar. Ostavili smo uštede jer smo imali ljude kojima smo plaćali zdravstvenu zaštitu, a nismo morali. Na ovaj način možemo i kontrolirati manipulacije. Uveli smo bankovno plaćanje. Dogovorili smo nulti postotak, štedimo 210.000 KM na usluge pošte."

Dodao je da već 11 godina stagnira povećanje socijalnih naknada.

"U toku prošle godine dva povećanja. Imate sredstva na računu samo vam treba politička volja da povećate naknade. Povećali smo subvencije grijanja. Najviše problema imaju osobe sa invaliditetom i da se to riješi treba rad kompletne Vlade. Oni ne mogu da uđu u ustanove koje trebaju njih da predstavljaju. Uklanjali smo arhitektonske barijere i to je projekt na koji sam ponosan", pojasnio je Garibija.

Prema njegovim riječima, osigurana su sredstva za održavanje spomenika civilnih žrtava rata.

"KS će za njih 80 i nešto plaćati održavanje. Mi ćemo čuvati dignitet ljudi koji su izgubili život za Bosnu i Hercegovinu. Uradili smo desetine intervjua s poslodavcima da vidimo koji su to njihovi ključni problemi. Uvedeni su supervizori za zapošljavanje. Svaki oglas se objavi na stranici Službe za zapošljavanje. Omogućeno je radno iskustvo svima. Sve institucije moraju otvoriti svoja vrata za volontere, kako bi oni stekli radno iskustvo. Najveći problem u Službi za zapošljavanje bio je da se potroše pare za najveći problem ove države, otklonili smo prepreke i proveli projekte", pojasnio je Garibija.

U nastavku svog izlaganja nastavio je nabrajati pojedinačne projekte koje je provelo Ministarstvo.

"Jako smo puno radili, ali ovo je timski rad. Stojimo poniženi pre podrškom javnosti. Borba ostaje ista idemo dalje", zaključio je Garibija.

Sjednica se nastavlja izlaganjem ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije