Ministarstvo za civilne poslove: O problemima bh. dopunskih škola u Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo za civilne poslove: O problemima bh. dopunskih škola u Njemačkoj

U saveznoj republici Njemačkoj trenutno živi 250 000 državljana Bosne i Hercegovine, od čega je 56 700 djece školskog uzrasta. Većina te djece časove maternjeg jezika, historije i kulture stječe u nekoj od dopunskih osnovnih škola. Godine 2008. u Njemačkoj ih je bilo šest, a danas je njihov broj povećan na 36. 

Ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović danas je primio delegaciju Saveza bosanskih dopunskih škola u Saveznoj Republici Njemačkoj koju je predvodio Haris Halilović, predsjednik Saveza.  

On je informirao ministra Osmanovića o problemima u organiziranju dopunske nastave u Njemačkoj. 

Ministar za civilne poslove Adil Osmanović upoznao je prisutne o nadležnostima Ministarstva za civilne poslove u oblasti obrazovanja, a posebno u dijelu koji se odnosi na organiziranje dopunske nastave u dijaspori, kao i o činjenici da je izrađen Nastavni plan i program za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi, te da je štampan Udžbenik za dopunsku nastavu od  1. do 4. razreda osnovne škole.

„Ministarstvo za civilne poslove Bosne i Hercegovine uložit će dodatne napore i na rješavanju problema u oblasti dopunske nastave u inostranstvu, uključujući i doštampavanje udžbenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Za sistemsko rješenje ove problematike potrebno je da se uključe nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima“ , istaknuo je ministar Osmanović, saopćeno je iz Ministarstva za civilne poslove. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije