Kriza / Ministarstvo trgovine i turizma: Cijene goriva u RS-u od sutra niže

13. 06. 2018. u 15:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Cijene naftnih derivata od sutra će biti niže na pumpama u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstvu trgovine i turizma javlja Anadolu Agency (AA).

"Prema informacijama koje su dostavljene Ministarstvu, pojedini distributeri naftnih derivata su već u toku današnjeg dana snizili cijene u iznosu od 0,05 KM po litri goriva", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je "od početka godine primjetan znatan rast cijena nafte na svjetskom tržištu, što se direktno odrazilo i na rast cijena naftnih derivata u svim zemljama, pa tako i u RS-u".

"Primjera radi, cijena nafte po barelu u maju iznosila je 73,43 dolara, dok je u januaru iznosila 66,23 dolara. Ukoliko bi se pravilo poređenje sa cijenama naftnih derivata u zemljama okruženja, poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske, vidljivo je da su cijene u RS-u niže. Prosječna cijena EURO DIZEL 5 goriva u RS u maju iznosila je 2,24 KM, BMB 98 2,37, dok je BMB 95 bio 2,25 KM", piše u saopćenju.

Dodaje se i da će Ministarstvo trgovine i turizma će na sutrašnjoj redovnoj sjednici informisati Vladu RS o kretanju cijena naftnih derivata u RS.

NEMA KOMENTARA