Ministarstvo civilnih poslova: Evo kada se očekuje tačan broj vakcina

0
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo civilnih poslova: Evo kada se očekuje tačan broj vakcina
Foto: Prtscr/Twitter / Ilustracija

Ministarstvo civilnih poslova BiH je saopćilo da se odluke o nabavci vakcina protiv COVID-19 donose isključivo u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zdravstvenih vlastima entiteta i Brčko distrikta, na osnovu njihovih iskazanih inicijativa i potreba.

"U skladu sa iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, naručeno je 1.232.000 doza kroz aktivnosti COVAX mehanizma, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Navodi se da se tokom iskazivanja prvih potreba nabavke u okviru EU mehanizma razmatralo prije svega o vakcinama Biontech-Pfizer i Moderna proizvođača.

"Vakcina Biontech-Pfizer proizvođača je dobila potrebna odobrenja od Evropske agencije za lijekove dok se odobrenje za vakcinu Moderna proizvođača očekuje sredinom januara", stoji u saopćenju

Napominju da su prve raspodjele određene za zemlje članice EU dok će tačan broj raspodjela kao i broj doza po svakoj od raspodjela za zemlje Zapadnog Balkana biti definiran u smjernicama Evropske komisije koje BiH očekuje tokom januara.

"Kada je riječ o nabavci u okviru COVAX mehanizma, nakon što Bosna i Hercegovina dobije informacije o preciznim rokovima i vrsti vakcina koje će biti distribuirane entiteti i Brčko distrikt će preuzeti daljnje aktivnosti realizacije."

Ministarstvo civilnih poslova je temeljem saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisalo Sporazum o pristupu COVAX mehanizmu te koordiniralo pristup EU mehanizmu za nabavu cjepiva.

Navode kako uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH.

"Koordinirajući sa nadležnim ministarstvima, nije iskazana potrebe za nabavku direktnim pregovaranjem sa proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljene vakcine što garantiraju COVAX i EU mehanizam nabavke", saopćeno je.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 29. decembra 2020.godine, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, usvojilo odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka za plaćanje zavisnih troškova nabavke vakcina.

Na istoj sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o potrebi hitne potpore Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za vakcine u Bosni i Hercegovini, pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije