Ministarstvo civilnih poslova BiH pokreće dijalog o fašizmu i antifašizmu

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo civilnih poslova BiH pokreće dijalog o fašizmu i antifašizmu
Foto: Radiosarajevo.ba / Protesti ispred Katedrale

Ministarstvo civilnih poslova, Ured ministrice Ankice Gudeljević, u duhu harmoniziranja dijaloga i etnonacionalnih odnosa u BiH, koji su dodatno i vidno narušeni nakon održavanja mise za žrtve s Bleibuškog puta i protesta u Sarajevu, želi organizirati Okrugli stol Lustracija između fašizma i antifašizma.

Okrugli stol bi trebao biti održan 24. juna s početkom u 12 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na drugom spratu.

Riječ je o prvom okruglom stolu o ovoj temi u BiH, skupu naučnika, akademskih djelatnika koji bi, svako iz svog akademskog ugla, otvorili argumentiranu raspravu o ovom, nikada u javnosti pokrenutom pitanju, a kroz prizmu sasvim suprotstavljenih argumenata.

"Naime, poznato nam je da se u recentnoj historiji BiH ponajviše govori o lustraciji imajući u vidu prethodni rat u BiH, premda i o tomu na vrlo tih način, a da se lustracija koja se odnosi na period 1941-1945. kao i na prve poratne godine tadašnje Jugoslavije nikako i ni na koji način ne spominje. Upravo nedostatak javnih rasprava o ovom i sličnim pitanjima je otvorio prostor za medijske i stranačke manipulacije te ideološke sukobe, a neistomišljenici se najčešće proglašavaju neprijateljima koje je dozvoljeno difamirati svim sredstvima i ukloniti iz javnog mnijenja", saopćeno je iz navedenog ministarstva.

Cilj okruglog stola je otvoriti politička pitanja koja nikada u javnosti nisu otvorena na naučno relevantan način kroz argumentiranu raspravu neistomišljenika.

Neka od otvorenih pitanja na koja se očekuju odgovori ili barem tematiziranje jesu teret nasljeđa ideoloških interpretacija prošlosti, aktualne konfrontacije kao trajne matrice interpretacije prošlosti, masovni zločini i odgovornost za žrtve zločina, ideološke interpretacije ljudskih prava, zagonetni karakter totalitarizma, tekuće politike kao zloporaba matrica tumačenja prošlosti, nasljeđe jugoslavenskog socijalizma, javni mediji i njihova ideološka uloga te javni mediji kao prepreka otvorenim javnim nepristranim debatama.

"Žitelji BiH žive zajedno u ovoj državi, živjeli su i živjet će. Jedini put da im osiguramo budućnost koja baštini demokratska načela jeste put otvorenog dijaloga bez strasti i pristranosti, bez ideologiziranja i političkog manipuliranja, koji su uvijek i svagda prisutni u BiH", poruka je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije