Ministar pravde BiH: Neformiranje vlasti je eklatantno kršenje ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
Ministar pravde BiH: Neformiranje vlasti je eklatantno kršenje ljudskih prava

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša osvrnuo se na stanje pravosuđa u zemlji.

Za Grbuešu je neformiranje vlasti na dražvnom nivou, kako je naveo, eklatantno kršenje ljudskih prava dodavši:

"Jasno je da što žurnije treba uspostaviti novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao odraz izborne volje biračkog tijela te kako bi i Parlamentarna skupština počela ispunjavati ustavnu funkciju kao zakonodavno tijelo, kazao je ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine."

Prema njegovim riječima, reforma pravosuđa, uključujući Visoko sudsko i tužilačko vijeće, bi trebala biti konstantan i trajan proces.

Poručio je da se mora čim prije početi taj proces koji smatra uslovom za članstvo u Evropsku uniju.

Tvrdi da ministarstvo na čijem je čelu radi na pripremi i donošenju niza novih zakona, te vrši ekspertne analize domaćeg i zakonodavstva država Evropske unije.

"Puno je strateških dokumenata koje moramo produžiti, inovirati i revidirati, ali bez formirane vlasti i funkcionalnih institucija bojim se da nećemo imati rezultate", istakao je Grubeša.

Također tvrdi da se kraju privodi otvaranje i stavljanje u fukciju državnog zatvora.

"Nakon 13 godina sagrađen je u mom mandatu i stvorene su pretpostavke da bude u funkciji. Izvjesno je da će profunkcionirati na proljeće iduće godine", obećao je.

Naglasio je da je Ministarstvo sačinilo, kako je naveo, kvalitetan dokument revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina, ali da on nema podršku Stranke demokratske akcije.

Za Stranku demokratske akcije je istakao da je stranka na "vlasti koja tako želi zadržati kontrolu nad cjelokupnim procesuiranjem ovih složenih kaznenih djela, čije je konačno procesuiranje od životne važnosti za budućnost Bosne i Hercegovine."

Ministar pravde Bosne i Hercegovine se nada da će uskoro biti formirana nova vlast, saopšteno je iz Hrvatske demokratske zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije