Ministar pravde BiH i HDZ-ovac: Istražiti kriminal u Aluminiju i pomoći mu

Radiosarajevo.ba
Ministar pravde BiH i HDZ-ovac: Istražiti kriminal u Aluminiju i pomoći mu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Josip Grubeša

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša je komentarisao stanje u mostarskom preduzeću Aluminij.

Kako je kazao, nadležne institucije moraju utvrditi odgovornost svih koji su svojim djelima i eventualnim zloupotrebama doveli ovu kompaniju do duga od 400 miliona maraka, te do zaustavljanja proizvodnje.

"Svi koji su radili protiv zakona, zlouporabili položaj ili ovlasti trebaju odgovarati", poručio je Grubeša.

Stanje u kojem se nalazi Aluminij je ocijenio kao "najvećom krizom od svoga postojanja" upozorivši:

"Konačno gašenje Aluminija bi imalo nesagledive posljedice za cijelo gospodarstvo BiH, a izravne štete i izvan granica zemlje."

Pozvao je vlast da, kako je rekao, stane iza Aluminija i pomogne mu da se digne na noge.

"Jedan od koraka je da se krene s jedne strane s novom stranicom i novim Aluminijem, neopterećenim problemima, s novim investitorima. A s druge da pravosuđe uključi sve relevantne i insitucije i mjere i istraži sve nepravilnosti u dosadašnjem poslovanju Aluminija", naglasio je ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, samo tako ćemo svjedočiti spasu ovog preduzeća i njegovoj revitalizaciji u budućnosti.

"Zalažem se da se svaki eventualni kriminal i zlouporabe istraže i procesuiraju ako se dokažu. Važno je da BiH profunkcionira kao pravna država i pošalje poruku svima kako je sigurna pa između ostaloga i za buduća ulaganja. Naši pogledi moraju biti usmjereni prema budućnosti, a ne prošlosti kako je to nažalost, u BiH čest slučaj", zaključio je ministar pravde Bosne i Hercegovine i član Hrvatske demokratske zajednice Josip Grubeša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije