Ministar Katica o migrantskoj krizi: Ovo je problematika države BiH

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Katica o migrantskoj krizi: Ovo je problematika države BiH
Foto: Anadolija / Admir Katica

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS kazao da je potrebo da se odrede institucije koje trebaju da upravljaju migrantskom krizom u BiH.

"Možemo jasno iskazati potrebu za jačanjem kapaciteta policije. Jer se pokazalo da se pokazalo da je to način za sprječavanje sigurnosnih propusta. Ova problematika je problematika države BiH, nadležnost koja je jasno propisana. To ne znači da mi trebamo sjediti skrštenih ruku i ne rješavati probleme. Zato je jedna od aktivnosti bila i moj sastanak sa ministrom sigurnosti BiH i sa drugima", kazao je minsitar Katica.

On je istaknuo da je bitno strateški da država počne upravljati migrantskom krizom.

"Mi želimo biti dio rješavanja problema na državnom nivou. Država BiH treba da počene upravljati krizom i treba odrediti kvotu migranta koju može podnijeti. Složit ćete se da mi u Blažuju imamo 3200 migranta na jednom mjestu, što je gledajući sa svakog aspekta pogodno za nastajanje devijantnih ponašanja. 

Potrebno je kampove ravnomjereno rasporediti, jer ne može KS i USK biti put za rješavanje ovih problema. Smatramo da država treba se dodatno kapacitirati i jačati kontrolu granice na mjestima ulazaka migranata i to je jedan od način na koji se ova kriza može rješavati", poručio je Katica.

Potrebno je ići u izmjene prekršajnog zakona jer trenutna situacija je takva da imamo gotovo nekažnjive migrante zahvaljujući zakonu.

"Iz MUP-a želimo poručiti da ćemo pružati usluge građanima i migrantima. Nećemo biti oni koji upravljaju migrantskom krizom, jer to nije naša nadležnost, ali ćemo svakako biti dio rješavanja problema. Razgovarali smo o tome da nema novih migrantskih kampova u Sarajevu, te da neće biti priliva novih migranta u Blažuj. Jedna podnošljiva cifra za naš kantona bila bi ispod hilajdu migranata, to je broj koji bi mogli da kontrolišemo", poručio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije