Ministar Ismir Jusko: Povećali smo budžet, možemo dosta toga dobrog uraditi

E. Halimić
Ministar Ismir Jusko: Povećali smo budžet, možemo dosta toga dobrog uraditi
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govori o problemima koje je zatekao u resoru nakon što ga je preuzeo u decembru prošle godine, o planovi u narednom periodu, prioritetnim projektima ali i gorućoj problematici boračke populacije.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko

Odgovarajući na pitanje o prvim ministarskim odlukama, Jusko je kazao da prvi zadatak, a i goruće pitanje koje ga je dočekalo pri preuzimanju mandata bio je donošenje Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Veća sredstva

“Prijedlog budžeta na razdjelu koji pokriva ovo ministarstvo nije bio dovoljan za zadovoljenje esencijalnih potreba boračke populacije, te sam u saradnji sa Koordinacionim odborom boračkih udruženja KS, najprije definirao prioritete, a potom nastojao argumentirano tražiti veći budžet za ovo ministarstvo. Uspjeli smo ostvariti povećanje za dodatnih oko 900.000 KM, koja će namjenski biti utrošena za pomoć u liječenju ovih kategorija, pomoć optuženim braniocima za snošenje advokatskih troškova, te realizaciju jednog vrlo značajnog projekta lične asistencije za RVI 100 posto paraplegičare”, kazao je Jusko.

Dodao je da budžetska sredstva odobrena za ovu osjetljivu, zaslužnu kategoriju naravno nisu dovoljna, ali su ipak značajna i sa njima se dosta toga dobrog može uraditi.

“Postupat ću po principu pravednosti i transparentnosti i nastojati da prava ostvaruju oni branitelji koji ih do sada nisu uspjeli ostvariti”, naglasio je Jusko.

Prema njegovim riječima, osim obezbjeđenja većeg budžeta za potrebe ovog ministarstva, nakon mnogo godina “tapkanja u mjestu” pokrenuto je niz aktivnosti koje se odnose na izgradnju Centralnog spomen obilježja svim braniocima u Kantonu Sarajevo na popularnoj lokaciji Trgu Alije Izetbegovića u Općini Stari Grad.

“Također je na prijedlog ovog ministarstva donijet od strane Vlade Kantona Sarajevo Program mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2019/2020. godinu, koji sadrži mjere stimulacije zadruga i poslodavaca za zapošljavanje pripadnika boračke populacije i njihovu prekvalifikaciju kako bi zasnovali radni odnos kod poznatog poslodavca”, pojasnio je Jusko.

Govoreći o prioritetnim projektima, Jusko je istakao da borci prije svega mogu očekivati dovršetak započetih projekata u skladu sa Odlukom o usvajanju projekta “Opsada i odbrana Sarajeva 1992.-1995. godine” koju je usvojila Skupštine Kantona Sarajevo, a najprije objekata Tunela DB, kao dobra baštine i Centralnog spomen obilježja svim braniocima KS.

Prioritetni projekti

“Tu je i intenziviranje aktivnosti na programima zapošljavanja kroz kvalitetne programe i projekte zapošljavanja i prekvalifikaciju ove populacije za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada i kroz podršku osnivanju i radu boračkih zadruga. Svjedoci smo otežanog zapošljavanja svih kategorija stanovništva, a naročito nezaposlenih pripadnika boračke populacije koje možemo okvalifikovati kao najranjivija teško zapošljiva lica”, smatra Jusko.

Prema njegovom mišljenju, nužno je unaprijediti realizaciju Kalendara za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i Kalendara za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti iz perioda narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945., te pokušati uz kompromis svih zainteresiranih strana da se značajni datumi sublimiraju, okrupne, te da imamo manji broj značajnijih obilježavanja na kojima ćemo se okupljati masovnije, evocirati uspomene, držati časove historije najprije školskoj djeci i omladini, a sve u cilju da se ne zaboravi.

“Ipak, u ovom trenutku se ne bi bavio statistikom i iznošenjem brojeva, te prebrojavanjem pripadnika boračke populacije. Samo ću istaći da sam duboko svjestan problema sa kojima se pripadnici ove kategorije suočavaju i svjedok sam tih problema koji me dočekaju u svakom mom radnom danu”, naglasio je za Radiosarajevo.ba Jusko.

Dodao je da je riječ mahom o egzistencijalnim problemima, neriješenom stambenom pitanju, nezaposlenosti, bolesti, invalidnost, zapošljavanju djece, nedovršenom procesu obrazovanja maloljetnih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Branitelji realno ulaze u godine koje donose oboljenja i veliki broj njih nam se obraća sa zahtjevom za pomoć u liječenju i nažalost sve je veći broj tih zahtjeva. Primjenom Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH, nastoji se pomoći u kapacitetu u kojem to budžetska sredstva dozvoljavaju i ima mnogo onih koji su uz pomoć ovog ministarstva riješili ili olakšali svoje probleme”, poručio je ministar Jusko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije