Obratili se članovi Vlade KS i Elmedin Konaković: "Ovo je opasno"

E. H.
Obratili se članovi Vlade KS i Elmedin Konaković: "Ovo je opasno"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S današnjeg pressa

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević je u izjavi za medije, nakon što su danas prekinute dvije sjednice Skupštine KS, kazao da je Vlada KS zaista zabrinuta...

Amel Kovačević

"Iskreno se nadamo da će doći do odgovornosti zastupnika i da će vrlo bitne odluke biti donesene. A, prije svega mislim na one finansijske. Mi smo tu i spremni smo da svakodnevno radimo na donošenju odluke o privremenom finansiranju, jer znamo koliko je to bitno za građane", istakao je Kovačević.

Dodao je da politička odgovornost u ovom trenutku mora da bude najtraženija roba.

"Neko pokušava da sabotira KS: 14.000 ljudi prima plate iz budžeta, tu su zdravstveni radnici, borci, to su hiljade i hiljade ljudi. Policija je u spomenutih 14.000 ljudi", pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, sve najave nove većine o zakazivanju sjednice i donošenju odluke o privremenom finansiranju su - protuzakonite.

Lejla Brčić

Ministrica pravde KS Lejla Brčić ovom prilikom je kazala da je jučer saopćeno tumačenje OHR-a.

"Kao pravnica i građanka ne mogu da pojmim ovakvo ponašanje i ignoriranje Ustava. Kao članica Vlade KS mogu reći da ćemo poštivati odluke koje se legitimno donesu i objave u Službenim novinama", poručila je Brčić.

Dodala je da je mišljenje OHR-a ekvivalent Ustavnog suda.

"U kontekstu situacije, Mirza Čelik je jučer izjavio vrlo zabrinjavajuće stavove. Pa rekao je da su Bošnjaci većina u KS i da zbog toga imaju veća prava. Zaboravio je presudu u slučaju Sejdić i to Finci. Zaboravio je da je KS prvi implementirao tu presudu i to je uradila ministrica iz SDA, a danas SDA to negira", pojasnila je Brčić.

Prema njezinim riječima, Ustav je jasan, a to je da se rukovodstvo Skupštine KS bira između sebe.

"Ne smiju građani biti taoci politika, nismo čuli niti jedan razlog zašto se 18 zastupnika nove većine nije pojavilo na sjednicu", naglasila je Brčić.

Istakla je da je za BiH vrlo opasno da pozivamo OHR da intervenira.

"Sigurna sam da će do 31. januara naći rješenje. Odluka se može donijeti i 31. januara u 8 ujutro", poručila je Brčić.

Malik Garibija

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba KS Malik Garibija ovom prilikom kazao je da su u pitanju 27.000 socijalnih korisnika.

"Civilne žrtve rata su najugroženije, nemaju naknada i neće ih imati dok se ne donese odluka o privremenom finansiranju. To je oko 3.500 ljudi, dakle ovo je pravno nasilje i silovanje procedura. Postoje procedure koje se moraju postovati. Dakle pravno i političko nasilje nad građanima KS i imamo žrtve", kazao je Garibija.

Dodao je da ukoliko im nije bitno da se usvoji ova odluka, onda "oni iskorištavaju građane".

"Uraditi ćemo sve što možemo, ali nećemo pristati na uslovljavanje. I nećemo kršiti zakon", naglasio je Garibija.

Elmedin Konaković

Potpredsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da je prije nekoliko sedmica govorio o štetnosti ovih dešavanja.

"Mi smo zakazali danas sjednicu na kojoj je Mirza Čelik trebao zauzeti moje mjesto i na kojoj je se trebao odrediti datum za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Međutim, oni su od toga odustali. Oni nas pozivaju na bezakonje. Pitam ljude iz Srebrenice šta oni misle o tvrdnji Mirze Čelika da većinski narod u Sarajevu može raditi šta hoće. Mnogo je ovo opasnija priča nego što se misli", istakao je Konaković.

Dodao je da ga je strah s kakvim ljudima živi u KS, misleći na zastupnike nove kantonalne većine.

"Ponovo ćemo zakazati sjednicu. Oni su tu, šetaju po zgradi. Ne znam da li su ih isplatili, ali ovo je bahatost. Oni se nisu pojavili na sjednici na kojoj je mene trebao razdužiti Čelik. Sjednica na kojoj je većina trebala reći premijeru Forti da za četiri dana podnese ostavku", pojasnio je Konaković.

Prema njegovim riječima, ako iko u ovoj državi misli da su "oni upravu, ja bi se zabrinuo".

"Plaćaju danak nestručnog kadra. Zamislite šta bi se desilo da sam im dao pečat. Pa ja bi krivično odgovarao.

Edin Forto

Premijer KS Edin Forto ovom prilikom kazao je da je njemu nelogično da treba razdvajati šta radi zakonodavna i izvršna vlast.

"Uradili smo sve da ovo funkcionira. Pripremili smo sve dokumente, čim je pao budžet donijeli smo odluke o privremenom finansiranju. Svoj posao smo završili. Mi radimo i nastaviti ćemo raditi", poručio je Forto.

Dodao je da će oko 24.000 korisnika ostati bez primanja.

"Postoji mogućnost da intervenira OHR. Ali nikad se nije desilo da se ne izglasa odluka o privremenom finansiranju. Za nas je misterija zašto oni nisu došli danas da pokrenu smjenu vlasti. To je politika, ali tehnička je stvar privremeno finansiranje", poručio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije