Ministar Drljača: Unaprijedit ćemo prava osoba s invaliditetom u FBIH

Radiosarajevo.ba
Ministar Drljača: Unaprijedit ćemo prava osoba s invaliditetom u FBIH
Danas je u grade Parlamenta Federacije BiH, u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, održana posljednja javna prezentacija Strategije za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da se želi postići uključenost svih odgovornih i zainteresiranih za pitanja invaliditeta, u zgradi gdje se donose najvažnije odluke i rješenja za građane Federacije BiH i ozvaničiti početak implemetacijskog perioda.

Strategiju je Vlada FBiH usvojila na 84. sjednici 23. decembra 2016. godine. Nakon usvajanja ovog dokumenta, mnogi resori Vlade Federacije BiH, ali i kantonalne vlade i općinske vlasti dobili su konkretne odgovornosti i zadatke.

Naglašeno je da je Strategija sveobuhvatan dokument koji obuhvata ključne oblasti i pitanja važna za unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom u društvu, od zakonodavstva, barijera, sveobuhvatne inkluzije, odgovarajuće zaštite i podrške, prevencije, pa do organizovanja i međunarodne suradnje.

Strategija je usaglašena sa obavezama koje proizilaze iz međunarodnih dokumenata, posebno Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, Konvencije o pravima djeteta, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i mnogih drugih, te obaveza koje nas očekuju u procesu evropskih integracija.

Radi se o strateškom dokumentu koji predviđa aktivnosti koje  bi u praksi omogućili adekvatnu podršku i životni standard za osobe sa invaliditetom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije