Ministar Čampara: Zašto su državne institucije zaboravile Krivični zakon BiH?

Radiosarajevo.ba
Ministar Čampara: Zašto su državne institucije zaboravile Krivični zakon BiH?
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara nakon današnjeg okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu i izrečenih prijetećih poruka, što je izazvalo uznemirenje povratnika, postavio je javno pitanje da li su nadležne pravosudne i policijske agencije zaboravile da postoji član Krivičnog zakona koji nedvosmisleno tretira pitanje "izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti".

Član 145a, stav (1) kaže: Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i "Ostalima", kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ministar Čampara se pita zašto su, prije svega, nadležna tužilaštva zaboravila postojanje ovog člana Krivičnog zakona?

Prema njegovim riječima, slike koje smo danas vidjeli na ulicama Višegrada su nedopustive u civiliziranom svijetu 21. stoljeća.

"Umjesto da se radi na pomirenju, pravdi i istini, dozvoljava se da horde smrti šire strah i zebnju", kazao je Čampara za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se jutros na Trgu palih boraca u Višegradu i počeli jednodnevno "orgijanje po našim živcima", uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji.

Oko 200 spodoba, pripadnika "četničke gerijatrije", odjevenih u crne i druge četničke uniforme i okićeni zločinačkim znakovljem, s dotatkom pokoje brade i kokarde, okupilo se u centru Višegrada i zaguslalo i četničke pjesme.

„Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“, pjevali su četnici u Višegradu, a potom su se uputili u Draževinu, mjesto gdje stoji spomenik Draži Mihailoviću, pa su tamo nastavili slaviti zlo. Zajedno s popovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije