Ministar Čampara o rezervnom sastavu MUP-a RS: Ako treba, imat ćemo odgovor!

Radiosarajevo.ba
Ministar Čampara o rezervnom sastavu MUP-a RS: Ako treba, imat ćemo odgovor!
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Najava uvođenja rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izazvala je brojne reakcije. Tim prije jer se nametnulo pitanje da li, nakon najave uvođenja paralelne obavještajne službe (što je i zaboravljeno u multipliciranju dnevnih događaja kod nas), gledamo i formiranje etnitetske vojske na mala vrata. Nije stoga slučajno da je među prvima reagirala Ambasada SAD-a u Sarajevu dovodeći u pitanje nadležnosti MUP-a RS.

Piše: Radiosarajevo.ba

Žele da se "ganjamo"

U razgovoru za Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara komentira najave kolege iz bh. entiteta RS Dragana Lukača, kao i brzo donošenje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u ovom pravcu.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate najavu formiranja rezervnog sastava MUP-a RS? Postoji li razlog za zabrinutost?

MINISTAR ČAMPARA: Mirovni sporazum tretira to pitanje. Mislim da Aneks 1 (b) govori o vojnim efektivima. Ovdje se ne radi ni o čemu drugom nego o naoružavanu. Rezervni sastav u smislu odbranbenih aktivnosti je reguliran Zakonom o odbrani. Dakle, OSBiH mogu uvoditi rezervni sastav.

U demokratskim policijskim strukturama, kakvoj mi težimo u BiH, nema mjesta za to, niti je to predviđeno zakonima o policijskim službenicima i unutrašnjim poslovima. Više se radi o pokušaju izazivanja nekih strepnji, strahova, korištenju svega toga u političke svrhe. Baš bih volio vidjeti kad bi se donio takav jedan zakon, kao što ga žele donijeti, kakva je njegova primjenjivost.

Jer, donosite zakone da biste ih primjenjivali. Sada kada pogledamo kako sa aspekta budžeta, radno-pravnog statusa, ovlasti policijskih službenika, pitanje je kako bi to sve skupa izgledalo.

Oni to pravdaju migrantskom krizom. Migrantska kriza je u nadležnosti institucija BiH. Prije svega, Granične policije, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, sve druge agencije trebaju pružati pomoć i asistenciju tim institucijama.

Ako se ovo odnosi otprilike na situaciju da se "ganjamo" ko je bolje opremljen ili koje policije više ima, mi možemo odgovoriti iz Federacije BiH na to. Vjerujte mi da smo mi sada kao policijska struktura u FBiH i brojniji i bolje opremljeni i imamo veća budžetska sredstva. Jednostavno imat ćemo odgovor na sve izazove.

Ako je, ponavljam, cilj to. Ali, mislim da ne bi trebao biti to cilj. Trebamo stvarati što bolju policijsku struktura generalno koja će se boriti protiv organiziranog kriminala, korupcije i drugih krivičnih dijela. A ne koristiti policiju u dnevnopolitičke svrhe i širiti strah među ljudima.

Radiosarajevo.ba:  Nekadašnji policijski ministar Avdo Hebib je u jednom komentaru apostrofirao tvrdnje da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija. Vaš komentar?

MINISTAR ČAMPARA:  To je nelogično i neprovodivo. Rezervni sastav bi se koristio u posebnim situacijama. Kakve su njihove ovlasti? Ko su ti ljudi, kako će biti primljeni, šta će raditi, šta će raditi kada ne bude potrebnih aktivnosti? Sve to oni pravdaju sa elementarnim nepogodama. Možete misliti, uvoditi rezervni sastav policije radi elementarnih nepogoda! Pored toliko institucija, od gorskih službi pa do civilne zaštite.

Gdje su duge cijevi?

Radiosarajevo.ba: Svjedočimo li militarizaciji?

MINISTAR ČAMPARA: Da,radi se o militarizaciji policije, što nije dopustivo. Jer mi imamo Oružane snage BiH i u Zakonu o odbrani postoje odredbe gdje se u tim strukturama može uvesti vojna rezerva u slučaju potrebe, i to do 50 posto postojećeg sastava.

To je sasvim logično. Evo, i u slučaju migrantske krize. Zašto se OSBiH ne bi mogla koristiti!? Očito su ovo nepotrebne stvari. Očito nešto stoji iza toga, što ćemo uskoro vidjeti. Ili je riječ o politici – da se nešto donese, a u suštini da se nikad ne primijeni. Kao što je nabavka oružja, dugih cijevi. Koliko znam još ih nikada nisu stvarno nabavili. Ali, kažem, mi ćemo imati odgovor na sve i tražit ćemo za sve reciprocitet.

Radiosarajevo.ba: Ministar Lukač je rekao da nema ništa protiv da i MUP FBiH uvede rezervni sastav. Je li se o tome razmišljalo?

MINISTAR ČAMPARA: Niti smo o tome razmišljali, niti bi htjeli uvoditi rezervni sastav.

Ali ćemo htjeti i željeti odgovoriti u skladu sa s Ustavom i zakonima ove zemlje.

Ne znam šta pokušavaju s tim. Je li njima problem što u FBiH više policajaca. Što je FBiH finansijski imućnija, ima bolju opremu i budžete. Ali, ovdje je drugačije policija ustrojena. Federalna uprava policije i deset kantonalnih MUP-ova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije