Milorad Dodik tvrdi da postoji tajni plan za sabotažu izbora u BiH

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik tvrdi da postoji tajni plan za sabotažu izbora u BiH
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik utvrdio je kako postoji "tajni plan" čiji je cilj da se na području Banje Luke onemogući provedba općih izbora koji su u Bosni i Hercegovini zakazani za 7. oktobar.

Javni servis RTRS koji je pod Dodikovom kontrolom tokom dana je kao ekskluzivu na svom portalu objavio njegovu izjavu o postojanju "dramatičnog plana da se 6. oktobra od Banje Luke napravi grad-slučaj".

Rječ je o dijelu iz šireg intervjua a Dodik u njemu na konfuzan način tvrdi kako je neko dogovorio da neko otme odnosno zauzme 50 kamiona koji bi uoči izbora trebali dovesti glasački materijal u Banju Luku.

Otkrivamo: Dodik daje 10.000 dolara mjesečno desničarima iz SAD da lobiraju za SNSD

Dodik se obračunava s pokretom Pravda za Davida

"Ako to ne prođe oni bi 6. oktobra organizirali miting kako bi na njemu nešto kao politički govorili. Onda će stranci u Sarajevu reći kako je to miješanje u izbornu šutnju, poništavaju se izbori u Banjoj Luci i samo se od Banje Luke pravi slučaj", kazao je Dodik.

Iako u dijrlu  iz intervjua ne pojašnjava ko stoji iza navodnog scenarija iz konteksta se da zaključiti kako se Dodik zapravo obračunava s pokretom Pravda za Davida čiji pripadnici već mjesecima traže cjelovitu istragu o smrti mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjem okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci krajem marta.

Davidov otac Davor je na jednom od okupljanja koja se i dalje svakodnevno održavaju na Trgu krajine u Banjoj Luci zaprijetio kako neće biti izbora 7. oktobra ukoliko se do tada ne otkrije ko je odgovoran za smrt njegovog sina za kojega tvrdi kako je ubijen odnosno da nije nastradao nesretnim slučajem kako to tvrdi policija.

"U Banjoj Luci će sigurno biti održan veliki skup dan pred izbore", potvrdio je Dragičević posljednji put 27. jula ističući kako ga ne zanima izborna šutnja ali i kako mu ne pada na pamet tražiti dopuštenje za takvo okupljanje.

Dodik je ranije optužio Davora Dragičevića da politizira smrt svog sina i stavlja se u službu oporbenih stranaka.

Dragičević je takve optužbe odlučno odbacio tvrdeći kako je upravo aktualna vlast u RS-u predvođena Dodikom ta koja je pokušala politički utjecati na tok istrage s ciljem prikrivanja počinitelja ubistva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije