Milorad Dodik stigao u Predsjedništvo BiH, najavio i obraćanje javnosti

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik stigao u Predsjedništvo BiH, najavio i obraćanje javnosti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Predsjedništva BiH

Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda za danas zakazane vanredne sjednice Predsjedništva, koja je počela tačno u 13 sati.

Član Predsjedništva Milorad Dodik je nešto prije podne stigao u zgradu Predsjedništva BiH, a upravo je na njegov zahtjev sazvana sjednica.

Iz Predsjedništva BiH saopćeno je da će sjednica biti održana u 13 sati, a po njenom okončanju Dodik će se obratiti medijima.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. augusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara".

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su potpisali Dodik te lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. augusta, u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo ne usvoji i u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uputi Godišnji nacionalni plan (ANP).

Komšić je ponovio jučer da na današnjoj sjednici neće dati podršku imenovanju Tegeltije, s obzirom na to da se, ističe, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a.

Podvukao je i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

„Nažalost, Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštivanjem zakona i odluka Predsjedništva BiH“, pojasnio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije