Milorad Dodik: Priča o sarajevskom Valteru je izmišljena

Patria
Milorad Dodik: Priča o sarajevskom Valteru je izmišljena
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su na Balkanu najvažniji srpski narod i Srbija.

„Ta će činjenica jednog dana postati veoma verifikovana i to neće moći niko da zaobiđe“, kazao je Dodik.

„Srpski narod kroz istoriju je drugima donosio slobodu i oni su bili slobodni samo kada im je srpski narod donio slobodu, a sve svoje slobode Srbi su izvojevali sami. Niko im ništa nije donio i uvijek su se izborili za svoju slobodu”, rekao je Dodik za beogradsku TV Happy.

On je ispričao i kako je nastala kultna pjesma Đurđevdan, navodeći da je nastala uoči Đurđevdana kada je pokupljeno 4.000 Srba u Sarajevu u stočne vagone, u kojima su stajali i vozili se tri dana i noći. Predsjednik RS je rekao da je u Sarajevu ustaška vlast, u kojoj su bili mnogi muslimani, pokupila Srbe i deportovala ih u Jasenovac, navodeći da je mit da je Sarajevo imalo antifašističku borbu i da je lik Valtera bio komunističko podmetanje, te da se radilo o Slaviši Vajner Čiči, koji je bio partizanski komandant na Romaniji.

„Film Valter brani Sarajevo je snimljen da bi se Sarajevu pridodao akcenat borbe protiv fašizma. Valter je izmišljeni događaj, tamo nije postojala partizanska borba, nego su je oko Sarajeva vodili isključivo Srbi, dok su muslimani ušli krajem rata kada se znalo ko će pobijediti“, rekao je Dodik.

On kaže da je ono malo muslimana koji su bili partizani odmah poslije rata postavljeno za funkcionere.

Dodik je naveo da su ustanci dizani u mjestima gdje su 90 posto bili Srbi, i da je na drugom zasjedanju AVNOJ-a pokazano da je nacionalna struktura partizanskih jedinica bila takva da su 67 posto ljudi pod komandom hrvatskog štaba bili Srbi, te nešto Dalmatinaca. On je dodao da je činjenica da u BiH tri ključna naroda nikada nisu bili na jednoj strani.

Pogledajte cijeli intervju:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije