Milorad Dodik o sporazumu tri stranke: Izdali smo one koji su izdali nas

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik o sporazumu tri stranke: Izdali smo one koji su izdali nas
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

U intervjuu na Nezavisne novine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata je govorio o dogovoru koji je njegov stranka postigla sa Strankom demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u ponedjeljak, 5. augusta.

Smatra da se bepsotrebno čekalo na dogovor u formiranju novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tvrdi da stranka čiji je predsjednik nije, kako je rekao, nikoga uslovljavala, niti bilo šta problematizirala.

Ocjenio je da je Stranka demokratske akcije kalkulisala prilikom formiranja vlasti.

Dodik je za Nezavisne novine komentarisao mišljenje opozicije u RS-u da je ovim sporazumom kapitulirao.

"Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine RS o Rezoluciji o vojonoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO. Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi", rekao je.

Potom se osvrnuo na glasinu da će Bosna i Hercegovina poslati Nacionalni godišnji program, ali samo civilni aspekt, ne i vojni.

"Nemam pojma, Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: 'Čitaj kao što je napisano'", naglasio je Dodik.

Podsjetio je da se odavno zna da će Zoran Tegeltija biti najvjerovatnije predsjedavajući Vijeća ministara, te da će uskoro biti poznato ko će biti ministri u Vijeću ministara iz RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije