Milorad Dodik: BiH stoji i sve više se dijeli

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: BiH stoji i sve više se dijeli
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ukoliko BiH želi krenuti naprijed mora biti ostvaren unutrašnji dogovor i postignut bazični konsenzuz o BiH, bez učešća stranaca.

"Da je bilo pameti i odgovornosti Dejtonski mirovni sporazum je trebalo sprovoditi u svim njegovim dijelovima, a ne mijenjati nepravnim `bonskim ovlašćenjima` i miješanjem stranaca. Takav pristup bi sigurno doveo do daleko većeg stepena razumijevanja i međunacionalnog pomirenja u BiH, a ovako se reprodukuju stalne razmirice i sukobi", istakao je Dodik u autorskom tekstu za Glas Srpske povodom 22 godine od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

On je naglasio da su Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH) mogle ostvariti izuzetnu saradnju koordinacijom i harmonizacijom propisa, koja bi svima bila od koristi.

"To nije učinjeno zahvaljujući i dijelu međunarodne zajednice koja već treću deceniju neodgovorno upravlja u BiH. Stvoreno je podijeljeno društvo, stanje je sve gore i sve dalje od rješavanja suštinskih pitanja - ekonomskih, socijalnih, društvenih, regionalnih. BiH stoji i sve više se dijeli", upozorio je Dodik.

On je podsjetio da su aneksi ključni dokumenti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a aneks četiri ili Ustav BiH osnov za funkcionisanje BiH kao zajednice država nastale u Dejtonu.

"Nije predviđena nikakva ratifikacija u parlamentu `međunarodno prizante Republike BiH`, što govori o njenom dotadašnjem papirnatom postojanju na terenu", dodao je Dodik.

Nažalost, ističe Dodik, ni danas region nije izvan sudara velikih sila, pa ni njegova stabilnost ne zavisi samo od međunacionalnih odnosa i prijeko potrebnog pomirenja.

"BiH, nastala prije 22 godine u Dejtonu, nikako da iskorači iz ratnih stereotipa. Postojanje više istina zavisno od naroda, još dugo, dugo će opredjeljivati odnose, ali i sudbinu BiH", ocijenio je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije