Milka Milinković živi u strahu od medvjeda: Pas laje na njega, a on ne benda

Radiosarajevo.ba
Milka Milinković živi u strahu od medvjeda: Pas laje na njega, a on ne benda
Foto:Pixabay / Ilustracija

Milka Milinković iz podgrmečkog sela Grdanovci kod Sanskog Mosta živi u strahu od medvjeda koji vrlo često prilazi njenom domu, pišu Nezavisne novine.

Milnković je ispričala trenutak kada je vidjela medvjeda.

"Jednog dana čujem psa kako laje i ne prestaje. Izađem iz kuće i spustim se blizu bašte, kad imam šta vidjeti. Medvjed krši grane i bere jabuke. Od straha mi se noge odsjekle. Vratim se u kuću i zaključam, provirim kroz prozor, kad on se izvalio u bujad ispod jabuka. Pas laje na njega, a one ne benda", prisjetila je ova 70-godišnjakinja.

Tvrdi da ova životinja u posljednje vrijeme vrlo često prilazi njenom domu.

U selu Grdanvoci postoji desetak kuća u kojima žive uglavnom stariji ljudi. Kako je kazala Milka, živi od pomoći koju dobije od porodice i poljoprivrede.

Lovočuvar Izet Alagić joj je donio petarde za plašenje medvjeda. I on sa sam vrlo često viđa ovu životinju.

Objasnio je zašto prilaze naseljenim mjestima.

"Ova godina je bila nerodna, podbacili su voće i drugi šumski plodovi, pa su  životinje gladne. Spuštaju se u blizini naselja u potrazi za hranom i može se očekivati da ovakvih slučajeva bude još više", rekao je Alagić.

On je podsjetio da su medvjedi prošle godine u nekoliko navrata pčelarima uništili košnice, te da se njihov broj znatno povećao.

Prema Alagićevim riječima, da području sanskog lovišta postoji njih 50, navode Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije