Federalna agencija: Zaplijenjeno još jedno skupocjeno vozilo u BiH

Radiosarajevo.ba
Federalna agencija: Zaplijenjeno još jedno skupocjeno vozilo u BiH
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u srijedu je dobila novo, skupocjeno motorno vozilo, na osnovu rješenja Općinskog suda u Zenici, čime je nastavljeno provođenje odluka utvrđenih Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Riječ je o četvrtom skupocjenom luksuznom vozilu koje ova agencija dobiva na upravljanje, a zanimljivi su i podaci o nekretninama, privrednim subjektima i gotovom novcu kojim agencija upravlja.

Tačnije, navodi se kako prema odlukama sudova Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom uspješno vrši upravljanje s tri privredna subjekta, čija vrijednost osnivačkih udjela iznosi gotovo 6.171.000 KM, a sva tri subjekta posluju uredno i zapošljavaju 40 radnika.

Do sada je Agencija od sudova dobila na upravljanje 256.000,00 KM gotovog novca.

Privremeno oduzeti novac deponiran je na račun posebnih namjena Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom do konačne odluke suda, dok je trajno oduzeti novac uplaćen u Budžet Federacije BiH.

Kada je riječ o imovinskoj koristi, koja se na osnovu zaprimljenih presuda treba oduzeti, agencija je na osnovu zakonskih odredbi uputila četiri presude Federalnom pravobranilaštvu na nadležno postupanje odnosno pokretanje prijedloga za izvršenje. Ukupna imovinska korist koja se nakon provedenog postupka izvršenja treba uplatiti u Budžet Federacije BiH iznosi 55.000,00 KM.

Agencija privremeno upravlja s dvije skupocjene luksuzne nekretnine koje daje u zakup na osnovu sudskih odluka i ukupna mjesečna zakupnina od predmetnih zakupa iznosi 13.955,83 KM. Predmetni iznosi uplaćuju se na račun posebnih namjena agencije do konačne odluke suda.

Osim upravljanja privrednim subjektima, gotovim novcem i nekretninama, agencija upravlja i dionicama te raznim pokretninama. Postupak prodaje pokretnina je u toku.

Agencija trenutno postupa prema 18 sudskih odluka, upravlja imovinom višemilionske vrijednosti te nastavlja proširivati saradnju sa sudovima i tužilaštvima kako bi se što više koristile zakonske mogućnosti oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije