Milenko Avdalović: Želimo brendirati nevesinjski krompir

K.S.
Milenko Avdalović: Želimo brendirati nevesinjski krompir
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s općinom Nevesinje.

Općina Nevesinje nalazi se u istočnom dijelu Hercegovine, prostire se na 1.040 kvadratnih kilometara i jedna je od najvećih općina po površini u Bosni i Hercegovini. Na području općine Nevesinje živi 12.961 stanovnik po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Milenko Avdalović (SNSD) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 4.332 glasova ili 53,56 posto. Njegov protukandidat Momčilo Šiljegović (Savez za promjene) osvojio je 3.756 glasova ili 46,44 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Milenko Avdalović u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o aktivnostima na rješavanju problema vodosnabdjevanja i asfaltiranja puteva, brendiranju nevesinjskog krompira, zajedničkim projektima sa drugim općinama.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijal u našoj općini imaju poljoprivreda, stočarstvo, hidroenergija i vjetroenergija. Potencijal pokazuju i turizam i prerada drveta-šumskih drvnih sortimenata

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prvi prioritet će biti rješavanje problema vodosnabdijevanja kao i izgradnja Centralnog spomen obilježja svim borcima za slobodu. Također, bit će prioritet i uređivanje užeg gradskog jezgra, rekonstrukcija Sportske dvorane “Nevesinjka” kao i obnova Doma kulture. Potrebno je i presvući asfalt u gradskim ulicama, brendirati nevesinjski krompir, unaprijediti rad i modernizaciju komunalnog preduzeća, te provesti izbore u mjesnim zajednicama.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Rekonstrukcija vodovoda je u toku, kao i izgradnja kružnog toka. Također, trenutno je u izgradnji i Centralno spomen obiljžje svim borcima za slobodu u toku. Počeli su radovi na rekonstrukciji sportske dvorane, presvlačenje asfalta u toku. Izbori u mjesnim zajednicama su provedeni.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli uraditi rekonstrukciju vodovodne mreže i presvlačenje asfalta u ulici Miloša Obilića. Razlog tome je kašnjenje procedura oko plasmana novca od Europske Investicione banke i raspisivanja tendera.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Visoka nezaposlenost je najveći problem, a njega ćemo rješavati kroz energetski projekat “Gornji horizonti“. Također, problem nezaposlenosti će biti rješavan i kroz privlačenje stranih investicija. Veliki problem je i putna infrastruktura, a taj problem će se rješavati zajedno sa Direkcijom za puteve RS i vlastitim ulaganjem. Poteškoće u našoj općini predstavlja i vodosnabdjevanje i to će biti rješavano kroz izgradnju prečistača na jezeru Alagovac kao i dopremanje vode sa izvorišta Udbina.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Sa drugim općinama sarađujemo u okviru projekata Razvojnog programa UN (UNDP) “Jačanje uloge mjesnih zajednica“, “Dijaspora za razvoj“. Sa Trebinjem, Bilećom i Berkovićima imamo energetske projekte. Preko REDAH-a, također, imamo zajedničke projekte sa drugim hercegovačkim općinama.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Otvorena je poslovna jedinica preduzeća “MIG komerc” iz Ribnika, koja se bavi proizvodnjom rezane građe i cijepanjem i paletiranjem ogrevnog drveta. Također je otvoren i pogon za proizvodnju bravarije, PVC i aluminijskih profila. Obnovljen je Dom zdravlja te prostorije JP “KOMUS”.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije