Milan Tegeltija konačno saopćio: Odlazim s funkcije predsjednika VSTV-a

9
Radiosarajevo.ba
Milan Tegeltija konačno saopćio: Odlazim s funkcije predsjednika VSTV-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milan Tegeltija

Iako sam kao čovjek spreman da podnesem svaku vrstu tereta. prije dva dana sam informisao predsjednicu RS i na istom sastanku, da za moj dalji rad ne postoje garancije i RS ih ne može obezbijediti. Nakon svega uzimajući u obzir sve navedeno, donio sam odluku - moja sigurnost u Sarajevu ne postoji. U Sarajevu je već stvorena atmosfera javnog linča, a nemam ni povjerenje u VSTV i ne slažem se sa takvim načinom rada.

Moj ostanak na mjestu predsjednika VSTV-a ili da ostanem kao član, ne može biti realiziran. Za mene je potpuno besmisleno da pod takvim okolnostima ostanem. Institucije BiH nisu me zaštitile, zbog toga moji zaključci su me naveli da donesem sljedeću odluku - sljedeće sedmice podnijet ću ostavku. Ova odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti. 

To je kazao Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, danas na konferenciji za medije.

"Aktuelni događaji pred mene su postavili pitanje da li da ostanem predsjednik VSTV-a. Već sa mojim izborom počela je hajka na mene, od strane SDA i medija bliskih njima. Od toga da sam došao s namjerom da razbijem VSTV-a ili da ga ukinem, pa dalje. Ko god sumnja u ovo, neka od maja pogleda tekstove od prije", kazao je Tegeltija u svom obraćanju javnosti, dodajući da će podnijeti ostvaku i na sve pravosudne funkcije

On kaže da su od prvog dana njegovog imenovanja išli u pravcu da ga diskreditiraju.

"Nakon što je pod mojim vodstvom izabran predsjednik Suda BiH, zapriječeno mi je da ću snositi posljedice. Nakon toga kampanja na VSTV, a posebno mene lično, je počela, te sam počeo sumnjati u čudne pojave i viđati ljude u mojoj blizini. Medijska kampanja se protiv mene pojačavala, pa i čudne pojave i ljudi oko mene počeli su se pojavljivati, sve s ciljem da budem odstranjen", dodao je Tegeltija. 

Milan Tegeltija - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milan Tegeltija

Podvukao je da je izvršen pritisak da se Gordana Tadić ne smije izabrati.

"Pošto nisam popustio, najavljeno mi je da će ako bude Tadić izabrana, da ću snositi posljedice. Nakon što nisam pristao na savjete, Tadić je izabrana kao najbolje rangirani kadidat. To se desilo u januaru 2019. Nakon toga kreću pritisci. Već u maju 2019. je objavljen tajni snimak s licem, koji se zove Nermin Alešević. Uslijedila je stravična političko-medijska kampanja protiv mene i moje porodice", pričao je Tegeltija.

Kazao je da su pravljene novčanice s njegovim likom koje su asocirale na primanje mita.

"Organizirane su demonstracije protiv mene. Vrijeme je pokazalo da nisam imao veze sa koruptivnim radnjama. Međutim, vraćaju ći se u taj period nakon što je okončan disciplinski postupak, uslijedi su pritisci na instutuciji i mene lično", nastavio je Tegeltija.

Podsjetio je na podignutu optužnicu u istom predmetu protiv dva lica.

"Nijedno od ta dva lica protiv kojih je podignuta optužnica, nisam bio ja", kazao je on.

Nakon objavljivanja izvještaja EU i OSCE-a, kazao je da je bio idealan za njegovu smjenu.

"Na sjednici sam imao priliku da čujem dvije vrste rasprave. Jedna od profesionalaca, a druge populističke i u svakoj suprotnosti od vladavine prava. U jednom dijelu rasprave su se pojedini članovi Savjeta pokušali odmah da mi sude. Glasao sam za treću opciju da mogu razmotriti donošenje ostavke", kazao je Tegeltija.  

Sva pitanje o svojoj ostavci je razmatrao sedam dana.

"Konsultovao sam se sa svojom suprugom. Sa najboljim članovima moje podroice, koji su putem društvenim mreža dobivali užasne poruke", dodao je i "da Voli RS, da se zaklaže za RS i da nikada neće uraditi ništa protiv ovog entiteta", kazao je Tegeltija.

Podsjetimo, Tegeltija je ranije rekao da bi u slučaju da podnese ostavku, njega na toj poziciji trebalo da naslijedi Srbin iz Republike Srpske.

Ranije je podvukao da je kao predsjednik VSTV-a BiH i kao čovjek u Sarajevu i cijeloj Federaciji BiH u javnom diskursu izložen tolikoj količini nezakonitosti, demonizaciji i dehumanizaciji.

VSTV je prošle sedmice održao vanrednu sjednicu čija je tema bio sporni audio-snimak razgovora Tegeltije s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Na sjednici su usvojena tri zaključka od kojih se jednim traži da Tegeltija razmotri mogućnost podnošenja ostavke.

Tegeltija je na sjednici negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije