Mijatović položio cvijeće kod Vječne vatre: 100 posto sam Srbin, 101 posto Bosanac

5
A. S.
Mijatović položio cvijeće kod Vječne vatre: 100 posto sam Srbin, 101 posto Bosanac
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović ispred Vječne vatre u Sarajevu

U rezoluciji koja jasno pokazuje opredjeljenje da Bosna i Hercegovina bude posebna i ravnopravna sa drugima u "novoj" Jugoslaviji između ostalog se navodi:

"Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko pretstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovaće ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije".

To kaže Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, koji je danas došao u Sarajevo, da bi bio prvi Banjalučanin u novijoj historiji BiH koji je na dan državnosti BiH položio cvijeće ispred Vječne vatre.

Tom događaju je prisustvovao i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac, koji je snimio ovaj historijski trenutak.

Vojin Mijatović ispred Vječne vatre u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Vojin Mijatović ispred Vječne vatre u Sarajevu

Potpredsjednik SDP-a BiH je zatim dodao:

"Bosna i Hercegovina slobodna i zbratimljena, ovo je zakletva mog dede Dragutina Mijatovića po ocu i Dušana Tatića po majci, izdao bih sebe, svoju porodicu i svoju domovinu kada bih odstupio od ovoga". 

Mijatović tvrdi da bez obzira koliko današnje okolnosti bile naizgled promijenjene i drugačije, naša zemlja o svom habitusu ostala je ista i danas kao i tada predstavlja suštinu pa i današnje Evrope.

"Neko mi sinoć reče da ću biti danas prvi Banjalučanin koji poslije rata polaže cvijeće ispred Večne vatre na današnji dan. Ako je tako, ponosan sam jer ZAVNOBIH je zakletva mog Dragutina i Dušana i zakletva moja. Ja sam isti kao i moji djedovi, neka se menja ko želi, ja neću i ne mogu jer izdao bih sebe! 100 posto sam Srbin, a 101 posto Bosanac i Hercegovac. Imam pravo na to, ponosan sam na to! Neka večno zivi naša domovina Bosna i Hercegovina, slobodna i zbratimljena! Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti!", kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije