Migrantska kriza: Stiže li veliki val iz Grčke, može li BiH zatvoriti granice?

J. M.
Migrantska kriza: Stiže li veliki val iz Grčke, može li BiH zatvoriti granice?

Migrantska kriza, u čiji epicenter polako dolazi BiH, sve više opterećuje našu zemlju i dodatno zaoštrava ionako nestabilnu političku situaciju. Ključni bh. politički akteri ne slažu se u vezi s brojem migranata u našoj zemlji ali i načinima rješenja krize.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da broj migranata u BiH znatno veći od zvanično objavljenih brojki jer su mnogi neprijavljeni. Također, Dodik je upozorio da "relevantne informacije govore da bi u BiH u ovoj godini moglo da se nađe više od 70.000 migranta".

I austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl upozorio je u pismu Komisiji EU na novi val masovne imigracije jer se, po njemu, "priprema velika migracija iz Turske u Europu",

"Počinje nova kriza. Desetine hiljada migranata su već u regionu, uključujući 60.000 u Grčkoj, 5.000 u Bosni i Hercegovini i još 5.000 u Srbiji, rekao je Kickl za Kronen-Zeitung, pozivajući se na brojke iz Europske policijske uprave Europol. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, govoreći o problemima s migrantima, u ponedjeljak u Sarajevu izjavio novinarima - ako se granice Europe dalje nastave hermetički zatvarati za prolaz migranata - da će i naša zemlja ići ka hermetičkom zatvaranju bh. granice prema istočnim susjedima".

zvizdic_FNA_98857.jpg - undefined

Denis Zvizdić (Fena)

"Pratit ćemo situaciju. Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da nam odobri angažiranje pripadnika Oružanih snaga, ali inženjerskih jedinica, dakle ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će zapriječiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije", kazao je Zvizdić.

Naveo je kako nema nikakvog razloga da predstavnici MUP-a RS, zajedno s predstavnicima MUP-a kantona i predstavnicima MUP-a Federacije BiH ne budu na ispomoći Graničnoj policiji.

"Nama treba novih 200, 300, 400, 500, 1.000 policajaca na granici, zajedno sa predstavnicima inžinjerskih jedinica da zapriječimo i zatvorimo granicu", smatra prvi čovjek bh. vlade. 

Zvizdićev prijedlog o mogućem hermetičkom zatvaranju granice prema Srbiji kategorički je odbio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Predsjedništvo BiH odlučuje o upotrebi vojske. Ja sam protiv toga", rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Na pitanje da li bi to pitanje bilo riješeno angažiranjem hiljadu graničnih policajaca, Dodik kaže da će u RS-u biti angažiran rezervni sastav tamo gdje je to potrebno i u skladu sa zakonima.

mostar_sajam_2019_AA_02.jpg - undefined

Milorad Dodik (Foto: Anadolija)

"Mi nismo opredijeljeni da u RS-u pravimo kampove za migrante, razumijemo da su oni u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, gdje mogu najlakše da pređu u EU", rekao je Dodik.

Bilo kako bilo, s dolaskom toplijih dana valja očekivati pojačan priliv migranata, a bh. vlasti priznaju da ne znaju šta će se desiti ako krene novi talas iz Grčke.

"Pratit ćemo situaciju i naravno da ćemo sve više zatvarati granice BiH prema istoku, ako granice BiH prema zapadu budu zatvarane. U recipročnom odnosu ćemo to raditi", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije