Migranti raspoređeni po cijeloj zemlji, Vijeće ministara danas o povećanom prilivu

A. B.
Migranti raspoređeni po cijeloj zemlji, Vijeće ministara danas o povećanom prilivu
0 / Ilustracija/Arhiv

Posljednjih dana broj migranata koji borave u Izbjegličkom centru u Salakovcu kod Mostara je bio oko stotinu te je tokom vikenda došao značajan brojih novih i to iz Sarajeva. Voditelj centra u Salakovcu Edin Denjo ranije je potvrdio kako će kapacitet u Salakovcu dolaskom novih migranata biti popunjen u potpunosti, odnosno kapacitet od 300 mjesta bit će pun.

Dodatno, kasarna Ušivak u Hadžićima bit će opremljena za smještaj migranata, čime će biti prošireni kapaciteti uz Azilantski centar u Delijašu i Imigracioni centar u Istočnom Novom Sarajevu. Također, na području Unsko-sanskog kantona (USK) na novoj lokaciji bit će stvoreni uvjeti za smještaj migranata.

Nadležni organi naše zemlje su u proteklom periodu provele desetine aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH te su rješavali pitanja dodatnog smještaja.

Iz Banje Luke, pak, stižu informacije da zabrinuti akumulacijom broja migranata u našoj zemlji te da su po tom pitanju mogući različiti scenariji u budućnosti.

"Ne želim špekulirati o mmogućim scenarijima, ali nisam pretjerani optimist da će BiH smanjiti broj ulazaka ilegalnim migranata, s obzirom na to da je uspostavljena ruta od Turske, Grčke preko Albanije, Crne Gore i druga preko Grčke, Makedonije i Srbije do BiH", rekao je zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić.

"Bojim se da bi se u vrijeme koje dolazi moglo dogoditi da se poveća priliv migranata u BiH. I stoga je neophodno dati kvalitetan odgovor. Ti ljudi jesu u teškoj situaciji i razumijemo ih, ali moramo dati i odgovor na problem koji mi imamo", upozorio je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Dolazak delegacije Austrije i paket mjera

S druge strane, prema pisanju austrijskog Standarda, Austrija će u saradnji sa zemljama zapadnog Balkana pripremiti paket mjera za suzbijanje kretanja ilegalnih migranata. U suprotnom, Austrija razmatra potpuno zatvaranje svojih granica.

Jedna od mjera bit će pružanje pomoći Albaniji i BiH, za koje vlada Austrije smatra da su posebno pogođene ulaskom migranata. Savezni ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl, u četvrtak ove sedmice dolazi u Sarajevo s određenim prijedlozima, a od kolega iz balkanskih zemalja želi da čuje njihova mišljenja, kako bi mogli iskoordinirati zajedničke aktivnosti.

"Na poziv vlasti iz BiH na sastanku u Sarajevu, osim predstavnika Austrije, učestvovat će predstavnici Grčke, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije", piše Der Standard.

"Želim predložiti uspostavljanje mehanizma neposrednog posmatranja ilegalnih migracionih kretanja i krijumčarenja", rekao je Kikl za austrijsku novinsku agenciju (APA).

Osim te mjere, predložit će i radnu grupu za jačanje suzbijanja kriminalnog krijumčarenja, u koju će biti uključeni istražioci iz Austrije i zemalja jugoistočne Europe.

Vezano za temu migranata, danas će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održana sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj će biti razmatrana informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u našu zemlju u periodu od 1. januara do 27. maja ove godine ušlo i registrirano 4.870 ilegalnih migranata, od kojih je njih 4.215 izrazilo želju da zatraži azil, a 423 migranta su i zatražila azil.

"Upućivanje dodatnih policajaca na granicu BiH pokazalo se efikasnim, jer su ilegalni ulasci smanjeni za 50 odsto nakon usvajanja Plana hitnih mjera, a aktivnosti na zaprečavanju granice BiH s istočnim susjedima nastavljaju se upućivanjem dodatnih policajaca", navedeno je u informaciji.

Vijeće ministara BiH je 25. maja informirano o stanju u oblasti migracija od Ministarstva sigurnosti, a sudeći prema podacima koji su tamo navedeni, pozitivni efekti se već osjećaju.

Vijeće ministara uputilo je Europskoj komisiji Akcijski plan hitnih mjera u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kako bi se osigurala međunarodna pomoć za rješavanje migrantske krize u BiH.

Upućivanje dodatnih policajaca na granicu BiH pokazalo se efikasnim jer su ilegalni ulasci smanjeni za 50 posto nakon usvajanja Plana hitnih mjera, a aktivnosti na zaprečavanju granice BiH s istočnim susjedima se nastavljaju upućivanjem dodatnih policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije