Migranti sa Vučjaka stigli u Sarajevo: Ušivak privremeni dom

Radiosarajevo.ba
Migranti sa Vučjaka stigli u Sarajevo: Ušivak privremeni dom
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Migranti stigli u Ušivak

Autobus sa migrantima iz bihaćkog kampa Vučjak stigao je u kasnim večernjim satima u Sarajevo.

Sedam autobusa sa migrantima iz improviziranog kampa krenulo je danas put glavnog grada, gdje će bivši stanovnici Vučjaka neko vrijeme provesti u prihvatnom centru Ušivak, sve dok se ne osposobi kasarna Blažuj.

Prema riječima kantonalnog premijera Mustafe Ružnića, izmještanje je proteklo bez problema, migranti nisu pokazali otpor prilikom ukrcavanja u autobuse.

"Mi ćemo održati još jednu zajedničku press konferenciju na kojoj ćemo javnost izvjestiti o tome kako smo proveli ovaj dan. Sutra, kada je u pitanju rad Crvenog križa i zatvaranja kampa, mediji će imati sve potrebne detalje", izjavio je Ružnić.

Prethodno u toku dana medijima se obratila i Nermina Ćemalović ministrica zdravstva USK, koja je kazala da očekuje da se kamp sutra zatvori, te da je zdravstveno stanje migranata na Vučjaku zadovoljavajuće.

"Migranti su pristali na izmještanje, dobili su obrok i lanč-pakete za autobuse. Mi smo u ambulanti ovdje kod Vučjaka imali nekoliko medicinskih ekipa i bili smo spremni na sve. Zatvaranje Vučjaka je planirano danas, ili eventualno sutra ujutro. Od jutros je bilo ukupno sedam pregleda uglavnom je to skabijes i respiratorna oboljenja.", kazala je ministrica Ćemalović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije