Mićo Jurišić osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru

Fena
Mićo Jurišić osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru
Foto: Sud BiH / Ilustracija

Sud BiH osudio je na 11 godina zatvora bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor Miću Jurišića za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine.

Jurišić je osuđen po pet tačaka optužnice za progone, ubistva, pokušaje ubistva i nečovječno postupanje.

“Vijeće je cijenilo sve dokaze, u međusobnoj vezi i pojedinačno, i nesumnjivo donijelo zaključak da je optuženi počinio sva obilježja krivičnog djela za koje je osuđen”, rekla je sutkinja Minka Kreho.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Suđenje Jurišiću je trajalo od maja 2018. godine, a u završnim riječima Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude, dok je odbrana navela da nije dokazana Jurišićeva krivica.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi Birn.

Podsjećamo, u novembru 2017. godine postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Prijedora locirali su i uhapsili zbog ratnog zločina u mjestu Čarakovo kod Prijedora, 1992. godine.

Po nalogu Tužiteljstva BiH na području Prijedora, 22. novembra su locirani i uhapšeni Dragomir Tintor, rođen 1947. godine u Prijedoru i Mićo Jurišić, rođen 1956. godine u Prijedoru.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni da su kao pripadnici vojno-policijskih struktura VRS-a na području Prijedora, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su, osobno i direktno, učestvovali u napadima na bošnjačko civilno stanovništvo u mjestu Čarakovo i okolnim mjestima.

U navedenim mjestima počinjen je progon bošnjačkog civilnog stanovništva, počinjenjem velikog broja ubistava, silovanja, nezakonitih hapšenja, fizičkih zlostavljanja žrtava, pljačkanjem i razaranjem objekata, nečovječnim postupanjem, kao i deportacijom stanovništva u logore Keraterm, Omarksa i Trnopolje.

Navedene radnje, zajedno s drugim nečovječnim djelima, rezultirale su progonom gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Čarakovo, kao i iz Prijedora i okoline, 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije