Meteorolozi najavili zahlađenje: Objavljena prognoza za vikend

Radiosarajevo.ba
Meteorolozi najavili zahlađenje: Objavljena prognoza za vikend
Jutros je na istoku Bosne i jugoistoku Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje pretežno sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 11; Sokolac 13; Ivan Sedlo 15; Bugojno, Livno 16; Sarajevo 17; Jajce, Srebrenica 18; Zenica 19; Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Tuzla 20; Banja Luka, Trebinje 21; Bijeljina, Grude 22; Gradačac, Mostar 23; Brčko, Stolac 24;

Bioprognoza: Prvi dio dana biće ugodniji, uz ne suviše visoke temperature i sunčanije vrijeme. U poslijepodnevnim satima, pojačan osjet sparine i povremeni pljuskovi mogli bi kod osjetljivijih osoba uzrokovati poteškoće. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika će biti nešto lošija u Krajini i na sjeveru zemlje. 

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne ili u večernjim satima porast naoblake, u većem dijelu naše zemlje, uslovit će lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i u Krajini jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni . Dnevne temperature od 27 do 33 °C. U Sarajevu sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne ili prema kraju dana moguć je lokalni pljusak praćem grmljavinom. Dnevna temperatura oko 29 °C

U petak prije podne se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i pad temperature zraka. Prije podne vjetar sa juga postepeno mijenja smjer na sjever umjerene jačine. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 22°C. Najtopliji dio dana u Bosni je dio prijepodneva. Zatim se očekuje zahlađenje. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23°C, na jugu zemlje od 26 do 29°C.

U subotu u ranim jutarnjim satima kiša još može padati u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Tokom dana većinom sunčano sa umjerenom naoblakom. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 11°C, na jugu zemlje od 14 do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 22°C, na jugu zemlje od 23 do 26°C.

U nedjelju prije podne se prognozira naoblačenje sa zapada. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 11°C, na jugu zemlje od 11 do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23°C, na jugu zemlje od 24 do 27°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije