Mešković: U 2018. godini očekujemo usvajanje zakona o pravima žrtava torture

Fena
Mešković: U 2018. godini očekujemo usvajanje zakona o pravima žrtava torture
Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković ocijenio je da su u godini koja je na izmaku "očekivali mnogo više od onoga što su dobili".  

Kao jedan od najvećih problema u 2017. godini izdvojio je tužbe logoraša za naknadu nematerijalne štete te rješenja za plaćanje troškova sudskih postupaka i pravobranilaca.

"Mnogo nam je obećano, ali oni koji se bave politikom jedno pričaju, drugo rade, treće misle. Ono što je za njih previše brzo, za nas je previše sporo. Trebalo se mnogo više toga uraditi do sada", istaknuo je Mešković.

Međutim, nije u potpunosti nezadovoljan proteklom godinom, jer je, kako kaže, Savez postigao zavidne rezultate.

Podsjetio je da su mnogo radili na memorijalizaciji i kulturi sjećanja u logorima u BiH, izdavali knjige, podržavali članove Saveza te da su u toj oblasti dali maksimum.

"Jedan od pozitivnih pomaka je i što je zakon koji bi trebao regulirati prava žrtava torture postao dio programa rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, što je korak bliže da se logoraši i druge žrtve torture konačno prepoznaju u zakonu", podvukao je  Mešković te izrazio nadu da će u 2018. godini taj zakon biti na snazi.

Također se osvrnuo i na posljednje presude u Hagu, a posebno one koje su dokazale udruženi zločinački poduhvat.

"Te presude su unijele određenu vrstu podjela u BiH, ali su potvrdile zahtjeve bivših logoraša i žrtava torture da imaju pravo i da trebaju tražiti reparaciju za bol i patnju koja im je nanijeta", naglasio je.

Dodao je da su u kontaktu s advokatima i timovima koji trenutno izučavaju presude i iznalaze mogućnosti i načine.

"Ukoliko ne bude volje za takvim vidom reparacije, mi ćemo ih svakako tužiti", istaknuo je Mešković.

Podsjetio je da su tokom prošle godine posjetili veliki broj logora i stratišta kako bi i dalje ukazivali na počinjene zločine i procesuiranje onih koji su odgovorni za formiranje logora u BiH.

Težište u 2018. godini će, zaključio je Mešković, biti na podsjećanju svega što se desilo u logorima kako se više nikom nikada ne bi ponovilo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije