Mesić: Treći entitet bio bi ubitačan za Hrvate u BiH

Radiosarajevo.ba
Mesić: Treći entitet bio bi ubitačan za Hrvate u BiH
Foto: AA / Stipe Mesić
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mešić izjavio je da bi formiranje trećeg ili čisto hrvatskog entiteta u Bosni io Hercegovini značilo i nestanak Hrvata u BiH.

Mesić smatra da pitanje Hrvata u BiH treba tražiti samo unutar cjelovite Bosne i Hercegovine, u saradnji s druga dva konstitutivna naroda Bošnjacima i Srbima, prenosi Patria.

"Mnogo je bilo ambicija da se razbije Bosna i Hercegovina, na razne načine. Jedan od tih načina je i osnivanje trećeg entiteta. Ali, mnogi Hrvati u BiH ne znaju da bi to bio kraj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Formirati entitet od jednog dijela Hercegovine bilo bi ubitačano za Hrvate Bosne i Hercegovine. Jer, šta bi u tom slučaju bilo sa Posavinom, šta će biti s centralnom Bosnom, šta će biti sa Hrvatima u Sarajevu, šta će biti s Hrvatima u cijeloj Bosni", rekao je Mesić tokom nedavnog boravka u Bihaću.

Dodao je da Hrvatska uvijek može pomoći i treba pomoći BiH, ali samo u onim slučajevima kada se radi o cjelovitoj Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije