Memišević: Zločin je počinjen u ovim uniformama, pod ovim ikonama, za ovu ideologiju

Radiosarajevo.ba
Memišević: Zločin je počinjen u ovim uniformama, pod ovim ikonama, za ovu ideologiju
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Današnje orgijanje četnika u Višegradu je repriza koja se ponavlja dvadesetak godina u postratnom periodu u ovom gradu, kazao nam je Bilal Memišević, glavni imam Medžlisa IZ Višegrad.

Piše: O. Kavazović

"Zločini koji su u ovom gradu počinjeni, počinjeni su u ovim uniformama koje smo danas vidjeli, pod ovim ikonama i za ovu ideologiju koja se danas propagirala", kazao je za Radiosarajevo.ba Memišević.

Već godinama se, kako kae, vode procesi protiv pojedinaca koji su počinili zločine, ali se s druge strane rehabilitira ideologija koja je odgovorna za te zločine.

"Imam osjećaj da se upravo ideologiji ne staje u kraj, nego se ona oživljava iz godine u godinu. Danas sam među ovim ljudima vidio svega tri ili pet posto ljudi iz Višegrada, dok su ostali dolazili iz regiona, ili sa sarajevsko-romanijske regije ili iz Srbije", istakao je Memišević.

Bošnjaci Višegrada danas ne osjećaju strah, nego neku vrstu nelagode, jer se danas pred njihovim očima promovirala ideologija koja je ubila njihove najbliže.

"Ovo nije huškanje, ovo je njihov perfomans ili folklor, ali folklor koji u krajnjem slučaju zna biti poguban i to je historija dokazala u dva navrata, u Drugom svjetskom ratu i naravno u posljednjoj agresiiji. Pozivam međunarodnu zajednicu, državu, pravosuđe, cijeli sistem da osude ovu ideologiju", rekao je Memišević.

Još jednom je ponovio da Bošnjake ovog kraja nije strah, ali je izrazio nadu da će sistem i država prepoznati zlo u ovoj ideologiji koja je danas orgijala Višegradom.

Na kraju je istakao i da nije primao pozive od bošnjačkih političkih lidera, ali kako je rekao, Bošnjaci ovog kraja osuđeni su da svoje probleme rješavaju sami.

"Bilo je medijskih poziva, cijeli dan sam u kontaktu sa kolegama imamima iz ovog kraja. Mi smo na neki način osuđeni da nosimo svoje probleme i da ih rješavamo, ali mi smo na to spremni", kazao je na kraju Memišević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije