Muriz Memić u Sarajevu: Znam ko je ubica, imam dokaze, doći ću do pravde

N. Ka.
Muriz Memić u Sarajevu: Znam ko je ubica, imam dokaze, doći ću do pravde
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Protestna šetnja za Dženana Memića

"1050 dana tražim pravdu. Izgleda da se pravda mora tražiti na ulici. Izgleda da se svi prave da ludi. Ja imam dokaze, sve znam ko je ubica, doći ću na kraju do pravde. Država ne radi svoj posao, čekamo Tužilaštvo BiH da otvori istragu i da konačno rade svoj posao."

Riječi su ovo Muriza Memića, oca mladića Dženana Memića koji je stradao 8. februara 2016, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na sarajevskoj Ilidži. Memić je sedam dana kasnije, 15. februara, preminuo na KCUS-u. Do danas nije utvrđeno šta mu se tačno dogodilo.

Muriz Memić govorio je večeras uoči protesta kojim Sarajevo ponovo traži pravdu za Dženana.

U centru grada, ispred tržnog centra (BBI), u 18 sati okupio se veliki broj građana i građanki koji žele da se slučaj riješi, da Dženan počiva u miru, ubice kazne, a obitelj Memić konačno dobije ono što čeka od 2016. godine - pravdu.

"Večerašnje proteste organizuju nečasni ljudi iz MUP-a i Tužilaštva. Novi zahtjevi su ostavka komesra Mevludina Halilovića, hapšenje Alise Mutap, živog svjedoka koji nema amneziju, hapšenje Dalide Burzić, jer od početka laže i mene i narod. Tri godine me maltretira. Jedan od zahtjeva bit će i prema EU Komisiji, tražim da prisustvuje moj advokat na njihovom sastanku s Tegeltijom (Milan, predsjednik VSTV-a). Tražit ću da se otvori valjana istraga i da u toj istrazi učestvuje i neko iz EU", poručio je Muriz večeras.

"Prije sedam dana se pojavio još jedan dokument - da je dr. Hamza Žujo znao da povrede nisu nastale u saobraćajnoj nesreći već da su povrede nastale tupim predmetom. Vidjeli ste izjave i Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika da nisu znali da je ovakvo stanje u pravosuđu", kazao je otac Dženana Memića, pa nastavio: "Tražit ću na kraju od države da se i ja amnestiram kao i dosadašnje ubice. Moramo tražiti pravdu na ulici kada ne možemo u sudnici."

Prisutnima se potom obratila i Arijana Memić, koja je naglasila: "Mi smo večeras po 14. put na ulici. Skoro tri godine traje naša potraga. Zahvaljujemo se čestitim pojedincima u MUP-u i Tužilaštvu. Našeg Dženana nam ništa neće vratiti, mi nećemo ostati ušutkani. Prvobitan plan je bio da se krećemo do Katedrale, ali idemo zbog koncerta do Sebilja jer ne želimo da pravimo smetnje građanima i organizatorima. Molim vas za mir i dostojanstvo, kao i do sada."

Građani su potom krenuli prema Baščaršiji, uzvikujući "pravda, pravda".

Podsjetimo, Ljubo i Bekrija Seferović, otac i sin, prvo su rekli da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan stradao, a poslije su na sudu rekli da nisu krivi. Porodica Dženana Memića tvrdi da je mladić ubijen te da nije stradao zbog saobraćajne nesreće. Seferovići su na Kantonalnom sudu u Sarajevu oslobođeni krivice, a porodica još uvijek ukazuje na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije