Uoči skupa u Sarajevu: Muriz Memić uputio poruku 'sarajevskim begovima'

N. K.
Uoči skupa u Sarajevu: Muriz Memić uputio poruku 'sarajevskim begovima'
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Muriz Memić, otac mladića Dženana Memića čija smrt nije rasvijetljena ni nakon više od dvije i po godine i sudskog procesa za saobraćajnu nesreću koji je okončan oslobađajućom presudom Ljube i Bekrije Seferovića, u petak će Tužilaštvu BiH podnijeti krivične prijave protiv nekoliko desetina osoba.

KS/ Arijana Memić se obratila djevojci Dženana, Alisi Mutap: Izdala si ga i odvela u smrt 

Muriz Memić: Trebaju mi svi koji mogu da mi pomognu, ljudski i bratski u mojoj nevolji

Kako je rekao u razgovoru za Radiosarajevo.ba,  Memić krivičnu prijavu podnosi protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS-a Dalide Burzić, tužilaca Tužilaštva KS koji su radili na ovom predmetu njih osam, od kojih su dvoje napustili tu instituciju, protiv glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića i troje tužilaca, vještaka koji su sačinili lažne nalaze od kojih neke ni Kantonalni sud u Sarajevu nije prihvatio, protiv svih policajaca (ukupno 22) koji su radili na slučaju Memić, protiv bivšeg komesara Vahida Ćosića, ali i sadašnjeg Mevludina Halilovića, protiv glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević, Alise Mutap, protiv njenog oca Zije Mutapa, protiv Ljube Seferovića i Vasvije Sejdović.

"U krivičnim prijavama će biti istaknuta hronologija šta se deđavalo i na koji način su svi ovi protiv kojih dižem krivične prijave sudjelovali u prirkivanju istine o smrti mog sina Dženana", kazao je za Radiosarajevo.ba Memić.

U petak, u 18 sati, bit će održani i protesti ispred BBI centra u Sarajevu, a porodica Memić pozvala je sve građane, političke stranke koje žele pomoći da se rasvijetli smrt njihovog sina da im se pridruže.

"Ovoga puta skup nismo prijavili MUP KS-a, jer je riječ o neformalnom okupljanju građana.  Također, želim da poručim 'sarajevskim begovima' da ovo nije nikakav predizborni skup kako su već neki počeli etiketirati sutrašnje okupljanje. Takvim želim da kažem da se moja kćerka Arijana sutra uopće neće obraćati sutra na skupu", istakao je Memić.

Kako je rekao, upravo ti koji etiketiraju sutrašnje održavanje skupa kao predizborno, nisu željeli da pomognu u borbi porodice Memić za istinom i pravdom.

"Sada kada se sve laži i obmane koje su poturane u slučaju smrti Dženana počele isplivavati na površinu, pojedini političari koje smo molili da se uključe u našu borbu, a to nisu isto željeli, žele da diskreditiraju naše okupljanje na taj način što mu lijepe etiketu da je predizborni - a to nije", kazao je Memić.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Memić je pozvao sve dobre ljude da sutra u 18:00 sati dođu ispred BBI centra u Sarajevu na veliki skupu podrške u ime pravde za Dženana Memića.

"Također, želim da poručiti i svom bratu Davoru Dragičeviću, koji dijeli istu sudbinu kao i ja, da smo i mi u Sarajevu uz njega kao što su i oni u Banjoj Luci uz nas... Jer mi nikad nećemo odustati od istine i pravde", zaključio je Memić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na sarajevskoj Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u. Ljubo i Bekrija Seferović, otac i sin, prvo su rekli da su skrivili saobraćajnu nesreću, a poslije su na sudu rekli da nisu krivi. Porodica Dženana Memića tvrdi da je mladić ubijen te da nije stradao zbog saobraćajne nesreće.

Seferovići su prije više od dva mjeseca na Kantonalnom sudu u Sarajevu oslobođeni krivice, a porodica još uvijek ukazuje na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije