Memić: Burzić će proklinjati dan kada se rodila, VSTV obećao pomoć

A. B.
Memić: Burzić će proklinjati dan kada se rodila, VSTV obećao pomoć
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić na sastanku u VSTV-u
Otac stradalog Dženana Memića Muriz Memić, nakon sastanka u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine, kazao je kako su on i njegov advokat Ifet Feraget danas naišli na razumijevanje slučaja od tužilaca i članova VSTV-a.

Memić je novinarima nakon dvosatnog sastanka kazao da su im sudije i tužioci rekli da će ubrzati proces onoliko koliko mogu.

"Već smo podnijeli prijavu u Tužilaštvo BiH da se ubrza proces i postupak i to se mora završiti, a to mi je ranije još obećano. Dalida Burzić će proklinjati dan kada se rodila, nikada je neću pustiti na miru i mora joj biit jasno da je kriminalac i da joj nije mjesto u pravosuđu - ona neće moći obavljati više tu funkciju. Poslije slučaja Dženana Memića ona je završila s pravosuđem i mora snositi odgovornost. Rekli su mi da će ubrzati ovaj proces i slučaj koliko mogu, a siguran sam da će ona nakon svega odgovarati. Ako ona dođe za sudiju, ja sam obećao da ću napraviti šatorsko naselje", rekao je otac Dženana Memića.

Muriz Memić: Ako me država izda uzet ću pravdu u svoje ruke

Muriz smatra kako je ishod današnjeg sastanka pozitivan te da su sudije i tužioci danas imali priliku vidjeti, kako je kazao, još mnogo dokaza koji su bili skriveni.

"Na sastanku su bili prisutni predsjedavajući VSTV-a, disciplinski tužilac, dva zamjenika i još dva tužioca. Rečeno nam je da oni nisu tu da sude, ali da su dokazi koje smo iznijeli nevjerovatni. Pravosuđe Kantona Sarajevo je pod pritiskom dok god je na čelu Dalida Burzić i ona treba prestati predstavljati i obnašati tu funkciju. U sve je uvukla devet tužioca i svaki kako dolazi daje nove dokaze", pojasnio je Memić.

Muriz Memić na sastanku u VSTV-u - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Muriz Memić na sastanku u VSTV-u

Njegov advokat Ifet Feraget je kazao kako su prisutni na današnjem sastanku u pojedinim trenucima ostali bez daha, jer kako je pojasnio, nisu mogli vjerovati šta su im kazali.

"Ja sam akcentirao na loš položaj oštećenog u ovom slučaju. Svi tužioci i sudije moraju proći određene vrste edukacije u okviru emocionalne inteligencije. Ovakav tretman prema Murizu Memiću treba biti opomena svima u budućnosti. Vladavina prava podrazumijeva postojanje institucionalne garancije da svi  imamo ista prava jer Muriz Memić sigurno nije želio da mu se ovo desi, kao ni Davor Dragičević iz Banje Luke. Na tom ispitu je pala Dalida Burzić, dezavujisala je javnost svojim izjavama da su policajci skrenuli pažnju sa slučaja. Ne možete se pozivati na zakon samo onda kada vam to odgovara. Skrenuti pažnju na hitnost postupanja postupka", zaključio je Feraget.

Današnji sastanak je došao nakon velikih protesta u Sarajevu, na kojem je više stotina građana tražilo istinu i pravdu za smrt dvojice mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banje Luke. Otac Dženana Memića je u više navrata do sada isticao kako želi razgovarati s nekim iz VSTV-a, no odgovor je stigao tek dvije godine i tri mjeseca nakon smrti Dženana Memića.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac stradalog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši "kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od dvije godine poslije Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije