Muriz Memić: Ako me država izda uzet ću pravdu u svoje ruke

E. H.
Muriz Memić: Ako me država izda uzet ću pravdu u svoje ruke
Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženana Memića, danas će prisustvovati razgovoru u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosni i Hercegovini u vezi, kako on tvrdi, ubistva njegovog sina.

Ovaj sastanak dolazi nakon velikih protesta u Sarajevu, na kojem je više stotina građana tražilo istinu i pravdu za smrt dvojice mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke.

Memić je u više navrata do sada isticao kako želi razgovarati s nekim iz ove institucije, no odgovor je stigao tek dvije godine i tri mjeseca nakon smrti Dženana Memića.

"Tražit ćemo ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, te njenu krivičnu i materijalnu odgovornost, jer ja od početka ukazujem da je u ovom slučaju riječ o ubistvu. Imat ćemo još niz zahtjeva prema VSTV-u i ja neću milimetra odstupiti od svojih zahtjeva. Ja nazad ne mogu, imam dokaze i neka neko konačno počne raditi ono što mu je posao", istaknuo je Memić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je i kako se nada pomacima u istrazi nakon ovog sastanka, ali je i uputio svojevrsne prijetnje kako će poduzeti radikalnije mjere ukoliko ne bude skorih rješenja

"Vidjet ćemo kako će se ponašati. Ja ako ostanem pet minuta unutra, oni hoće po njihovom, a ako ostanem pet sati bit će po mom. Ako me ne budu htjeli saslušati kako ja hoću rekao sam, napravit ću šatorsko naselje i ne odustajem. A krajnje je vrijeme da se neko probudi i da neko snosi odgovornost. Sad što je u pitanju 20-ak ljudi što moraju krivično odgovarati, šta ću im ja, što su se upuštali u ovo. Oni imaju živog svjedoka i najbolje je Alisu pitati ko je ubica, ona je stajala pored Dženana i sve vidjela, te nema amneziju. Šest doktora je reklo imamo papir da Alisa nema amneziju i najbolje je nju pitati ko je ubica, pa je slučaj riješen. Ako me država izda ja ću preuzeti pravdu u svoje ruke", zaključio je Memić.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac stradalog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši "kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od dvije godine poslije Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije