Melina Halilović, predstavnica Roma u lokalnoj vlasti: Manjine su važne

Fena
Melina Halilović, predstavnica Roma u lokalnoj vlasti: Manjine su važne
Na lokalnim izborima koji su nedavno održani u Bosni i Hercegovini općina Visoko dobila je prvi put predstavnika nacionalnih manjina koji će sjediti u klupama Općinskog vijeća Visoko.

Melina Halilović je izabrana kao jedan od 25 vijećnika u Visokom, koji će biti glas naroda u strukturama vlasti, a u razgovoru za Fenu ona je istakla da u politiku ponajviše ulazi zbog Roma i Romkinja, ali i svih onih koji se osjećaju kao građani drugog reda. Ustvari, kazala je kako joj je želja doprinijeti poboljšanju uvjeta stanovnika Visokog.

"Moja vizija i ono za šta želim da se borim u Općinskom vijeću Visoko jeste aktivno sudjelovanje građana, a posebno romske zajednice, u redovnim društvenim trendovima i to kroz pružanje informacija i savjeta u lokalnoj zajednici", kazala je Halilović koja je izabrana kao članica Saveza za bolju budućnost.

Naglasila je da želi pomagati djeci bez roditeljskog staranja, ženama te starim i iznemoglim, ali i raditi na njihovom usmjeravanju prema konstruktivnom i afirmativnijem načinu života. Ističe da želi raditi na lokalnim strategijama za rješavanje problema socijalno ugroženog stanovništva i pomoći da svi građani dobiju informacije i podršku u projektima koji su od značaja za općinu Visoko i njeno stanovništvo.

"Mislim da to mogu jer, pored toga što poznajem i predstavljam romsku populaciju, predstavnica sam i civilnog društva i dobro poznajem problematiku vezanu za mlade i žene", pojasnila je.

Prioritet joj je usvajanje akcionog plana za rješavanje problema romske populacije na području općine Visoko i budžeta za obrazovanje manjina. Također će se zalagati za ekonomsko jačanje kroz uspostavljanje strategija i lokalnih akcionih planova za rješavanje problema nezaposlenosti mladih i žena, te zalaganje za usvajanje gender akcionog plana.

Na pitanje koliko je važno da predstavnici nacionalnih manjina, a posebno romske kao najbrojnije u BiH, budu zastupljeni u organima vlasti u kojima se donose odluke, odgovara da „o nama ne treba da se priča bez nas, moramo biti na mjestima gdje se donose odluke i biti uključeni u sve društvne tokove i zastupljeni u organima vlasti na svim nivoima“.

"Želim biti dio promjena i biti na mjestu gdje se donose odluke i gdje se te promjene mogu napraviti. U politiku sam se uključila najviše zbog svojih Roma i Romkinja, ali i svih onih koji se osjećaju kao građani drugog reda, koji su marginalizovani i kojima su na bilo koji način uskraćena prava", precizirala je Halilović.

Istaknula je da su najveći problemi s kojima se susreću Romi  na području općine Visoko nezaposlenost, loš nivo obrazovanja, socijalna i zdravstvena zaštita.

"Kako u Općinskom vijeću Visoko nikada nije bio predstavnik nacionalne manjine, pa tako ni Roma, u našoj općini ne postoji posebna strategija rješavanje problema romske populacije, dok u većini općina na području BiH postoji", dodala je. 

Istovremeno, navodi da  je kroz dugogodišnji rad u nevladinom sektoru vidjela da se Romi svakodnevno suočavaju s mnogim problemima, prvenstveno u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, ali i s diskriminacijom, stambenim problemima, lošim zdravstvenim osiguranjem i nezaposlenošću. Obrazovanje smatra značajnim jer može doprinijeti poboljšanju položaja Roma tako da im osigura veću dostupnost zapošljavanju,  izlasku iz siromaštva i diskriminacije, te smanjenju marginaliziranosti.  Ono što prvo planira jeste usvajanje akcionog plana za rješavanje problema romske populacije na području općine Visoko i budžeta za obrazovanje manjina.

"Također ću se zalagati za ekonomsko jačanje kroz uspostavljanje strategija i lokalnih akcionih planova za rješavanje problema nezaposlenosti mladih i žena", zaključila je Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije