Mektić: Gordana Tadić mora otići, a Dodik se posvetiti slučaju

A. B.
Mektić: Gordana Tadić mora otići, a Dodik se posvetiti slučaju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nakon današnje oslobađajuće presude Naseru Oriću je izjavio kako je to sraman poraz Tužilaštva BiH te da glavna tužiteljica Gordana Tadić odmah mora otići.

Mektić je kazao kako on već nakon današnje konferencije za medije mora ići u SIPA-u i davati izjave zbog prijave Dževada Galiješavića. a na sve ostalo što su prioriteti u BiH mora čekati, kao što je, kako je kazao, prigovor porodica žrtava iz Republike Srpske.

"Naser Orić je ratne 1992. godine došao u selo Sjekovac, izmasakrirao žrtve i Tužilaštvo BiH danas neće da podignu optužnicu. Zar je moguće da se u slučaju 'Broda' čeka da umre izvršitelj da bi onda predmet došao na svoje mjesto. Ne mogu se tako tretirati zločini u ovoj državi. Zločin je zločin  i on mora imati svoje ime i prezime i svoju kaznu", rekao je Mektić.

Mektić je izjavio kako nam je pravilna presuda u slučaju Nasera Orića potrebna radi pomirenja i budućnosti BiH i njenih naroda.

"Ne smijemo uzimati pravdu u svoje ruke, zato nam je potrebno pravosuđe i Sud BiH. Kako je moguće da Tužilaštvo BiH u slučaju Cvetkovića raspiše potjernicu, a onda ga Sud BiH oslobodi i plaća mu država 250.000 KM obeštećenja. Kakvo nam je to pravosuđe, čimo se bavimo na kraju krajeva. Ovo je samo prilika da kažemo da je došao dan D. Tužilaštvo ne može više tako raditi, jer nije sposobno. Tužiteljica Gordana Tadić mora odmah danas otići. Godine 2015. je bilo 50 optužnica po ratnim zločinima, 2016. 60, a ove godine 14. To je 300 posto manje od kako je tužiteljica Tadić došla. Zar nam onda svima nije jasno kako ona radi svoj posao", kazao je Mektić na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao kakoTužilaštvo BiH ne smije ostati slijepo na sve što se dešavalo tokom ratnih godina u BiH i na brojne zločine koji su se dogodili.

"Ovo je kraj priče o Tužilaštvu, kako o ratnim zločiniam, tako i u ostalim slučajevima. Oni se bave perifernim stvarima i nebulozama, zato nam se dešavaju ovakve stvari. Milorad Dodik se mora više posvetiti ovom slučaju, nego što se danas u Banjoj Luci sastao s Draganom Čovićem i izjavljivao nepotrebne stvari", zaključio je Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije