Mektić: Sastanak s Dodikom je Vučićev akt sažaljenja

Radiosarajevo.ba
Mektić: Sastanak s Dodikom je Vučićev akt sažaljenja
Ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić danas je govorio o sigurnosnoj situaciji s osvrtom na jučerašnji sastanak premijera Zapadnog Balkana.
Za osiguranje Samita organiziran je Operacioni štab Samit 2017, u kojem su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga, državne agencije, granična policija, MUP RS-a, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. 
 
Sve agencije sačinile su vlastite planove, za realizaciju ovih vrlo zahtjevnih događaja. 
 
"Učestvovalo je 800 osoba, 147 vozila, angažirana su i dva specijalistička tima za uklanjanje ubojitih sredstava. Pregledali vozila, prostorije, te više od 1000 osoba koje su pratile učesnike Samita. Određeni broj osoba stavljen je pod nadzor tokom Samita", naglašeno je na današnjem obraćanju javnosti. 
 
Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, istaknuo je da je ovo bio skup visokog rizika, zbog svih zvanica koje su bile tu, ali ni manje ni više nego inače kada dolaze važni gosti. 
 
"Osiguranje ovih skupova je složeno i zahtijeva velike mjere, a nismo bili u mogućnosti da realizujemo sami, te smo udruženi zbog bolje komunikacije i saradnje i bezbjednosti. U konačnici sve agencije su dale sve od sebe da se sve održi na visokom nivou. Ovaj događaj nam je pokazao da se policija u BiH može nositi sa svim sigurnosnim izazovima, te da je rezultat pozitivan. I u narednom periodu ćemo sarađivati", kazao je Vilić i posebnu zahvalnost iskazao i građanima Sarajeva.
 
Dragan Mektić govorio je i o jučerašnjoj posjeti predsjednice Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović BiH te njenim iskazima.
 
"U našim komunikacijama nema zaključaka o terorizmu i migracijama, kakve je jučer istaknula Grabar-Kitarović. Mi nemamo taj problem, mi nismo dio Balkanske rute, mi smo bili spremni da odgovorimo, ali apsolutno nemamo problema. Imamo pokušaje pojedinačne ulaska u BiH, ili da dalje kroz našu državu idu na Zapad, ali za to postoji imigracioni centri, to je uvijek tako bilo. Mi ćemo sve dati da BiH zaštitimo o tog problema", naglasio je Mektić.
 
Mektić je prokomentirao i sastanak Aleksandra Vučića i Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu.
 
"Vučić je napravio akt sažaljenja i sastao se s Dodikom, jer je ovaj dva dana molio da dođe i da se sastanu. Vučić je odbijao dva dana, ali otišao je. Trajalo je 16 ili 17 minuta, a nemoguće je da su razgovarali o svemu onome o čemu je Dodik govorio na svojoj presici kada je Vučić već bio u avionu. Od svega Dodik, od svih poruka koje su svi slali, pa i Vučić, on je samo zapazio da Zvizdić nije premijer. Dodik se dočepao mikrofona te pričao kao da su se sastajali sedam dana na slavi, a ne 16 minuta", istaknuo je Mektić, te dodao:
 
"Dodikova politička karijera se završava, on to mora shvatiti. Dolazi utvrđivanje za sav kriminal zbog kojeg je RS doveden do siromaštva."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije