Vijeće ministara utvrdilo novi Zakon o akcizama, predložili poskupljenje cestarina

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara utvrdilo novi Zakon o akcizama, predložili poskupljenje cestarina
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo modifikovani prijedlog Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s definiranjem namjene i utroška sredstava.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva/cesta.

Set zakona o akcizama je upućen u dalju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog cklusa u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na teritoriji čitave BiH, što bi vidilo ka daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta.

Interesantno je da je da protiv Zakona o akcizama nije glasao ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, s obzirom da krizu u odnosima između SDA i SBB-a u zadnjem vremenskom periodu, odnosno krizu unutar vladajuće koalicije, posebno na nivou Federacije BiH.

Od ranije je poznato da je Vijeće ministara BiH trebalo odlučivati o setu zakonskih rješenja, odnosno Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Predlagač navedenih zakona je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je na konferenciji za novinare rekao da se vrlo aktivno radi na zakonu o akcizama, te da je baza svih razgovora set zakona koje je utvrdio i predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Tu našu saradnju i naše stalne pokušaje i nastojanje da postignemo konsenzus oko jednog zajedničkog teksta koji bi imao prohodnost i na Vijeću ministara BiH, a nadamo se i dalje u parlamentrnoj proceduri, smo posebno intenzivirali u vrijeme Misije MMF-a koja je tu već nekoliko sedmica”, naveo je Zvizdić.

Rekao je da su zajedno, prije svega unutar Fiskalnog vijeća, sa Europskom komisijom i predstavnicima MMF-a u posljednje vrijeme aktivno razgovarali o različitim modalitetima „koji bi nas mogli dovesti do konsenzusa“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije