Mektić u svom stilu komentirao odlazak Dodika i Cvijanović u Jasenovac

Radiosarajevo.ba
Mektić u svom stilu komentirao odlazak Dodika i Cvijanović u Jasenovac

Ove nedjelje, 5. maja, položeni su vijenci u znak sjećanja na žrtve Jasenovca. Sve se odvijalo u spomen-području Donja Gradina, kod Kozarske Dubice, a ovom događaju prisustvovali su zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Između ostalih, vijence su položili, a onda i održali govore, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik te predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Pa je tako Dodik poručio kako u njegovom srcu nema mjesta za ustaše... Naravno, ovakvu izjavu jedva je dočekao državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je na Twitteru napisao:

"Pa koga ti više za***avaš, predao im jasenovačku gradnju, koaliraš sa ekstremističkih partijama, a onda jedan dan u godini reda radi kukaš nad sudbinom jasenovačkih žrtava. U mom srcu nema mjesta za ustaše."

Onda je u Donjoj Gradini govorila i Željka Cvijanović, a Mektić joj je postavio samo jedno pitanje: "A djed Pejo?"

Za vas koji ne znate, prije prošlih, općih izbora, u javnost je dospjela informacija kako je njen djed, Pejo Marić, bio ustaški satnik u vojsci Ante Pavelića i NDH.

Marić je živio u Žeravcu/Vrelo (selo do sela) i bio je u ustaškim jedinicima u vrijeme NDH kada su počinjeni veliki zločini nad Srbima na području Dervente i Broda. U knjizi Stradanje Srba Srpski Brod za vrijeme Drugog svjetskog rata, autora Mihaila Pantića, koja je izašla 2005. u Novom Sadu, nalaze se izjave i svjedočenja Srba koji su uspjeli da se spase od ustaškog pokolja.

Autor knjige je došao i do slijedećih informacija: "Sve pokolje, pljačke, paleže i ostale zulume nad Srbima u srezu Derventa vršili su domaće ustaše Hrvati. Osobito su se istakli u progonu Srba ustaše Mato Karlović, stolar iz sela Žeravac, koji je u početku bio ustaški logornik, a sada je opštinski načelnik u Lužanima i koji se je pokazao kao veliki krvolok, Marijan Kolobarić, zemljoradnik iz Višnjika, koji je u vrijeme pokolja bio opštinski načelnik i ustaški povjerenik u Lužanima, Ivan Jukić, trgovac iz Grka, Ilija Arelić, zemljoradnik iz Bukovice,Ivan Rajić, rimokatolički župnik iz Bukovice, Vrdoljak za koga ne znam šta je bio, ali sada je željeznički činovnik u Bosanskom Brodu,Rudika Šnur, ustaški zapovjednikiz Brusnice, Marko Katavić zemljoradnik iz Grka, Pejo Marić, zemljoradnik iz Vrela..."

Autor knjige je naveo da je u to vrijeme u Srpskom Brodu i Derventi od ustaša stradalo dvije i po hiljade Srba. Pejo Marić preminuo je 1992. godine u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije