Mektić: Poziv Srbima da napuste pravosuđe je politički avanturizam

Fena
Mektić: Poziv Srbima da napuste pravosuđe je politički avanturizam
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić za poziv iz Republike Srpske da se Srbi povuku iz pravosudnih institucija nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, kaže da je u domenu fantazije.

On je na konferenciji za medije govoreći u vezi s ovim pozivom kazao da više ne bi ulazio u ''politički avanturizam i poličku neizvjesnost predsjednika RS-a Milorada Dodika''.

“Zato što ne znamo ni šta ćemo s ovim do sada u šta nas je uvukao i što imamo probleme kako da izađemo iz nečega iz čega bi on najradije izašao”, poručio je Mektić.

Naveo je da je Dodik neke odluke na kukavički način podvalio Narodnoj skupštini koja je to izglasala.

“Pitanje nepriznavanja presuda je kao i slučaj referenduma. Šta dan poslije? Ne možemo samo da donosimo odluke iz revolta ili zbog političkih interesa, moramo imati viziju i rješenje do kraja koji će biti u korist svih građana RS-a”, naglasio je Mektić.

Dodik bi, smatra Mektić, najradije zbog svog ličnog, dnevnopolitičkog interesa, i donio takvu odluku.

“To je neozbiljno za jednu politiku, mi moramo tražiti načina da se reformiše pravosuđe odmah, i da se stvore uslovi da se procesuira svako krivično djelo na bazi pravde, a ne na način kao sada kada se politika snažno uvukla u pravosuđe”, rekao je Mektić.

Dodik je jučer ocijenio da je nedopustivo što je Sud BiH prvostepeno oslobodio nekadašnjeg komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, te pozvao Srbe koji rade u pravosudnim institucijama BiH da ih napuste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije