Mektić poručio da je odluka o angažovanju FUP-a u Republici Srpskoj dobronamjerna

AA
Mektić poručio da je odluka o angažovanju FUP-a u Republici Srpskoj dobronamjerna
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić
Niko neće donijeti nikakvu protivustavnu i protivzakonitu odluku, izjavio je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Prokomentarisao je Mektić mogućnost angažovanja drugih policijskih snaga na prostoru entiteta Republika Srpska mimo pripadnika entitetske policije u zaštiti granica od ilegalnih migranata.

"Neće biti prekršen ni Ustav RS-a ni BiH", rekao je Mektić.

Mektić je sazvao konferenciju za novinare u Banjaluci kako bi odgovorio na optužbe da narušava teritorijalni integritet entiteta i odluku Vlade RS koja je na posebnoj sjednici u subotu zadužila MUP RS-a da spriječi djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH u RS-u i kao neustavne i nezakonite odbacila "pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija na teritoriji entiteta RS".

Mektić je rekao da je Vlada Federacije BiH iskazala namjeru, koju je ocijenio kao dobronamjernu, da pomogne sa svojim kapacitetima u zaštiti granice i dodatno donijela odluku da će finansirati učešće Federalne policije u tim poslovima. Mektić je istakao da su trenutno za pomoć Graničnoj policiji BiH angažovano 80 pripadnika MUP-a RS koji se finasiraju iz budžeta BiH, a oni su angažovani na teritoriji RS-a.

Ministar bezbjednosti BiH naglasio je da je informaciju o toj namjeri iznio na sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, ali da nikakva odluka nije usvojena. Istakao je i da je "Vlada RS izmislila problem".

Dodao je i da je dobio ponudu da se još pripadnika Policije RS angažuje u zaštiti granica, te da će naći najbolje rješenje.

Prema njegovim riječima u BiH trenutno boravi oko 2.000 migranata, a do sada ih je ukupno registrovano oko 11.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije