Mektić: Mi smo područje koje je sklono određenoj vrsti katastrofa

Radiosarajevo.ba
Mektić: Mi smo područje koje je sklono određenoj vrsti katastrofa
Fena / Dragan Mektić
Svečanim prijemom na kojem su uručena priznanja za doprinos u oblasti zaštite i spašavanja danas je u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva za sigurnost BiH, obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite, zaštite i spašavanja BiH.

Ministar za sigurnost Dragan Mektić je, čestitajući pripadnicima civilne zaštite ovaj dan, izrazio zadovoljstvo što se daje sve veći značaj civilnoj zaštiti, prije svega u smislu prevencije, a poslije u otklanjanju posljedica katastrofa. Istaknuo je da pripadnici Civilne zaštite rade veoma častan posao.

"Pozivam vas i molim da kad god možete, svuda i na svakom mjestu u okviru svoje profesije i svog posla, zaštitite građane, pomognete im bez obzira na to ko su, šta su, bez obzira na bilo koju pripadnost i opredjeljenje", poručio je ministar Mektić, ističući da je ljudski život najvredniji.

Prema njegovim riječima, u BiH se svakim danom daje sve više pažnje civilnoj zaštiti: "Mi smo područje koje je sklono određenoj vrsti katastrofa. Mislim da se, prije svega, trebamo, koliko je god moguće više fokusirati na prevenciju, da suzbijamo uzroke koji mogu dovesti do katastrofa."

Zahvalio je pripadnicima civilne zaštite za sve što su učinili i što čine na zaštiti i spašavanju, pozvavši ih da "ostanu i dalje u toj funkciji".

Najavio je da, kao rezultat nastojanja da se uspostavi što bolja i funkcionalnija civilna zaštita, spremaju veliku vježbu, zajedno s NATO-om, koja bi trebala biti održana krajem septembra.

Tokom prijema pročitan je proglas generalnog sekretara Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu (ICDO) Vladimira Kuvšinova u kojem se, između ostalog, navodi da civilna zaštita mora postati suštinski element sigurnosti svake zemlje.

"Bez tehnički opremljenih i profesionalno obučenih službi civilne zaštite nije moguće osigurati normalno funkcioniranje bilo koje države i garantirati sigurne uvjete života za njeno stanovništvo", poručio je Kuvšinov.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije