Mektić: Kada je Karadžić saznao za zločin u Srebrenici rekao je "Ovo je naš kraj"

E. H.
Mektić: Kada je Karadžić saznao za zločin u Srebrenici rekao je "Ovo je naš kraj"
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je u Banjoj Luci posebnu konferenciju za medije, na kojoj je pojasnio nedavne izjave u bh. medijima u kojima je govorio o genocidu u Srebrenici.

Nakon što su mu prethodnih dana pojedini političari iz Republike Srpske spočitaval da je, u intervjuu za Večernji list, priznao genocid u Srebrenici i rekao da Srbi moraju proći katarzu, on je pojasnio da to nije tačno. Pojasnio je kako je, u ovom intervjuu, kazao kako je to Dodi nekada priznavao genocid.

"Sa genocidom u Srebrenici Dodik se obračunavao sa SDS-om, kako bi "pjevao pjesmu" međunarodnoj zajednici, nakon čega je sa dva poslanika preuzeo vlast i vladu. A svi znamo kako je ona došla na vlast. Kad mu je trebala ta podrška rekao je da je Karadžić ukrao 36 miliona KM, pozivao ga da se preda i ode u Haag. Za onaj genocid o kome on priča, a koji je on javno priznao. Kada je promijenio malo priču, kada mu to više nije trebalo, onda je počeo studentske domove, javne garaže i ne znam šta više, nazivati prema imenu Radovana Karadžića, čime je dodatno oskrnavio ime Karadžića", kazao je Mektić.

On je istaknuo kako je potrebno, i ako se zanemare presude Haaškog tribunala i domaćih sudova, odnosno ako se Haaški tribunal ne prizna kada je riječ o presudama u slučaju genocida u Srebrenici, koji pojedine Srbe tereti za zločine, otkriti "ko je Srbima namjestio ovaj zločin".

"Ne priznajemo sud u Haagu, pa ni ja, mislim da je to politički sud koji je radio za neku drugu korist. No, ako zanemarimo i njegove presude, i presude domaćih sudova, hajde dau korist ove katarze reći ko je nama namjestio ovaj zločin? Zašto Dodik želi da ga namontira SDS-u? Nije SDS počinio taj zločin, ni Radovan Karadžić, ni Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, ni drugi u to vrijeme, nego su drugi izvori to uradili", dodao je Mektić.

Pojasnio je kako je tokom 1990-ih godina boravio na Palama, kod Radovana Karadžića, gdje se uvjerio da tadašnji predsjednik Republike Srpske nije bio upućen u informacije s terena.

"Ja sam '90-ih sjedio kod Karadžića na Palama, kada je padala cijela Krajina, a on meni pokazuje neke karte kod Grahova, iako je vojska već davno bila to osvojila. Dakle, on nije imao te informacije, a kada je saznao za to što se dogodilo u Srebrenici on je rekao: Ovo je naš kraj. Momčilo Krajišnik se vratio sa izležavanja te kazne i vjerovatno su ga teretili za neki dio odgovornosti jer su bili na pozicijama, ali ko je to osmislio, čija je to ideja bila, s čim i kim smo se mi obračunavali dole, to treba otkriti. Ja sam za to da se mi obračunamo i raščistimo tu situaciju, kao nosioci tog vremena, a ne da našoj djeci za 20-30 godina neko pripisuje našoj djeci te stvari", istaknuo Mektić.

Također, ministar sigurnosti BiH govorio je i o trenutnim brojnim političkim previranjima u Republici Srpskoj, odnosno o verbalnim sukobima SDS-a i SNSD-a, te je istaknuo kako je napad na njegovu stranku orkestriran.

Još jednom je napomenuo i priču o paravojnim organizacijama u RS-u, istaknuvši kako se "one naoružavaju kako bi se borile protiv Srba, a ne protiv Bošnjaka". Također, govorio je i o nedavnoj nabavci oružja u Ministarstvu za unutrašnje poslove Republike Srpske, kazavši kako je to samo još jedna od loših priča u vlasti koju predvodi Dodik.

"Mi kad dođemo na vlast nećemo kupovati puške narodu. Oni to rade, dali su milion dolara za kupovanje oružja, a kompjutera u školi nigdje nećete vidjeti. U bolnicama imamo probleme, škole su nam postale najveći izvor zaraza, ali treba puška. Puškom oni žele ovdje kako bi očitavali lekciju nama Srbima, kako to mi treba da se ponašamo. To je katastrofa. Također, nabavljaju i neke turske radare, a ja vam garantujem da će Turci pomoću tih radara moći imati sve informacije o našim građanima i svemu", poručio je Mektić.

Na kraju, istaknuo je kako je u BiH, posebno u RS-u, potrebno saslušati narod i vidjeti šta taj narod želi, kako ne bi odlazili iz svoje domovine, a ne opravdavati kriminal političara, uz zaključak da će se SDS "obračunati sa svim onima koji su krali narodnu imovinu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije