Mektić: Izmijeniti zakone i uključiti vojsku u zaštitu granica

AA
Mektić: Izmijeniti zakone i uključiti vojsku u zaštitu granica
Foto: AA / Dragan Mektić

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da će pokrenuti inicijativu za izmjenu zakona o odbrani kako bi se vojska mogla uključiti u zaštitu granica BiH od ilegalnih migranta.

Prema njegovim riječima, svi prihvatni centri koji postoje i koji će biti formirani su privremenog karaktera.

"Nećemo dozvoliti nikakav hot-spot u BiH", kazao je Maktić konferenciji za novinare u Banjaluci.

Naglasio je da nije prihvatljivo da Evropska unija zatvori granicu u Hrvatskoj, a da dozvoli da migranti dolaze preko zemalja Zapadnog Balkana.

"Na sjednici Predsjedništva BIH predložio sam da popravimo naš pravni okvir, zakone koji će omogućiti da uključimo vojsku u zaštitu granice", kazao je Mektić i naglasio da je BiH spremna da kao tranzitna zemlja u migrantskoj krizi ispoštuje sve međunarodne standarde, ali ne i da bude zemlja u kojoj će se akumulirati migranti.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH registrovano oko 9.000 migranata, od čega je trenutno ostalo oko 3.000.

"Migranti žele da tranzitiraju kroz BiH, zanemarljivo mali broj njih podnio je zahtjev za azil, ali nismo odobrili niti jedan azil ni jednom migrantu u BIH", kazao je Mektić i dodao da je obmana građana da ovdje neko daje državljanstva migrantima i da će ih neko negdje naseljavati.

Naglasio je da BiH uspješno upravlja migrantskom krizom i pored toga što pojednici pokušavaju da politiziraju proces. BiH je, prema njegovim riječima, kolateralna šteta u problemu koji Evropska unija godinama nije uspjela riješiti i dozvolila je da "krijumčari i trgovci ljudima upravljaju ovim procesom".

"Fokusirali smo se na dvije ključne komponenete, to je jačanje granica da broj migranata svedemo na minimalnu mjeru, a drugi je humanitarni aspekt krize odnosno da imaju adekvatan humanitarni tretman u skladu sa svim međunarodnim poveljama", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, problem postoji u Unsko-sanskom kantonu, ali da je zahvaljujući njegovim sastancima s kantonalnim i opštinskim rukovodstvom na pomolu rješenje ovog problema.

Naglasio je da su dogovorene lokacije hotel Sedra, Agrokomerc i bivši Đački dom, dok se četvrti prihvatni centar tek planira.

"Danas kreće premještanje u Cazin i dogovaram prihvatni centar na prostoru opštine Bosanski Petrovac", rekao je Mektić.

On je rekao da u opštini Bosanski Petrovac ima dovoljno prostora da se napravi prihvatni centar koji neće ometati život i rad lokalnog stanovništva.

"Ko je odredio Medeno polje? To je širenje informacija i dezinformacija. Tačno je da se traži prostor na području opštine Bosanski Petrovac", rekao je on i dodao da ova opština ima 772 kvadratna kilometra, odnosno dovoljno prostora da se prihvatni centar napravi daleko od bilo kog naseljenog mjesta i na koji sigurno neće reagovati niko ko živi u opštini Bosanski Petrovac.

Govoreći o osobama koje ulaze u BiH, Mektić je rekao da se uzimaju biometrijski podaci koji se pohranjuju u bazu i provjeravaju.

"Postoji određen broj osoba koji su bezbjednosno interesantni i oko 30 takvih osoba trenutno se nalazi pod nadzorom u imigracionom centru u Sarajevu bez mogućnosti izlaska i provjeravamo podatke o njima sa partnerskim službama", kazao je on.

Mektić je danas govorio o brojnim temama između ostalog i o slučaju Dragičević pri čemu je rekao da treba dekriminalizovati Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i spriječiti zataškavanje ovog slučaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije